Time : 15:32:47
Date : 13 December 2007
Sender Name: ENECO Energie

Dak van Genks stadhuis brengt energie op!
Genk - 13 december 2007 - Vandaag werd de laatste vierkante meter gelegd van de fotovoltaïsche cellen op het dak van het stadhuis in Genk. Met de 2000 m² zonnepanelen is stad Genk de trotse eigenaar van het openbaar gebouw met de grootste oppervlakte aan zonnepanelen in België. De 2000 m² panelen zullen zo'n 200.000 kWh elektriciteit produceren per jaar. Dit zorgt voor een besparing van 60 ton CO², het equivalent van het absorberend vermogen van 6 ha bos. Onze partner in dit project is Dexia en de leverancier-installateur is ENECO Energie. Het project is een gevolg van één van de engagementen die gemaakt zijn in het kader van de samenwerkingsovereenkomst duurzame ontwikkeling. Dat engagement bestaat erin een project 'hernieuwbare energie' te realiseren en op die manier de Genkenaar te sensibiliseren en 'warm' te maken voor het thema. Genk versterkt sinds 2002 de sensibilisering met een subsidie voor installaties voor zonne-energie bij particulieren. Voor de plaatsing van een zonneboiler (voor verwarming van sanitair warm water) of fotovoltaïsche cellen (voor de productie van groene stroom) kan je zo tot 500 euro subsidie krijgen. Het stadsbestuur behandelde zo al 38 installaties van een zonneboiler en 17 installaties van zonnepanelen. Vooral deze laatste kende in 2007 een enorm succes met 14 behandelde dossiers.

Voorbeeldfunctie
Met deze 2.000 m² zonnepanelen wil het stadsbestuur zelf het goede voorbeeld geven. De keuze voor de locatie ligt voor de hand: eerst en vooral is er de beschikbare dakoppervlakte, de oriëntatie is ideaal en er is geen beschaduwing van gebouwen of bomen in de onmiddellijke omgeving. Bovendien is het stadhuis een gekend gebouw, er passeren dagelijks heel wat mensen. De voorbeeldfunctie van de stad wordt zodoende optimaal uitgespeeld. Een infopaneel in de inkomhal van het stadhuis moet de bezoekers en gebruikers van het gebouw informeren over de actuele productie van zonne-energie.

Natuurlijk is er ook het voordeel voor de stad zelf: het gaat immers om een duurzame investering, die als ze afbetaald is, alleen nog opbrengt. De opgewekte groene energie wordt integraal gebruikt in het stadhuis zelf.

De financiële partner, Dexia
Als eersterangsspeler op wereldniveau in de financiering van hernieuwbare energiebronnen wil Dexia concrete en flexibele oplossingen aanreiken, die inspelen op de behoeften naar groene energie van haar cliënten, voornamelijk in de overheidssector. Met "Energy Line", stelt Dexia een gamma voor van kant-en-klare oplossingen, waaronder de installatie van zonnepanelen, waarmee de openbare besturen hun grijze energieverbruik en bijgevolg de CO2-uitstoot kunnen verminderen.
"Energy Line" past in het actieplan van Dexia op het gebied van duurzame ontwikkeling. De installatie van zonnepanelen op het dak van het gemeentehuis van Genk is voor Dexia de eerste realisatie in het kader van de lancering van dit nieuwe gamma.

De opbrengst voor Genk vertaalt zich in een lagere energiefactuur en het bekomen van groenestroomcertificaten. De zonnepanelen worden gefinancierd via de leasingtechniek. Leasing biedt onder andere het voordeel uiterst moduleerbaar te zijn. Daarnaast stelt Dexia een globale begeleiding voor. Deze begeleiding omvat ondermeer de installatie, de controle en het onderhoud, de financiering en de administratieve follow-up met het oog op het bekomen van de groenestroomcertificaten. Om succesvolle oplossingen aan haar cliënteel te kunnen aanbieden, werkt Dexia samen met solide partners, waaronder ENECO.

De leverancier-installateur
ENECO Energie België, energieleverancier voor ondernemingen en industriëlen, stond in voor de levering en installatie van de zonnepanelen. Met deze installatie levert ze direct haar eerste operationele PV installatie af in België. De leverancier die sinds 2003 actief is op de Belgische energiemarkt timmert met deze installatie verder aan de verwezenlijking van haar ambitie om over 5 jaar voor de helft van de totale groene energieproductie in België in te staan.

De 1.260 zonnepanelen op het dak van het gemeentehuis van Genk hebben een totaal vermogen van 239 kWp (kiloWattpiek), wat neerkomt op 206.000 kWh groene elektriciteit per jaar. De stroom die opgewekt wordt bij het stadhuis wordt rechtstreeks gebruikt in het gebouw zelf. De installatie zorgt voor een besparing van 60 ton CO² wat overeenkomt met wat een bos van 6ha in een jaar kan opnemen.