Navigatiesystemen levensgevaarlijk

13/12/2007 16:04



Stichting Onderzoek Navigatiesystemen



Softwarefouten worden genegeerd

Navigatiesystemen levensgevaarlijk

Via een nieuwe onderzoeksmethode van de Stichting Onderzoek Navigatiesystemen is ontdekt waarom navigators de rondwegen in de steden niet kunnen vinden. Softwarefouten zijn de oorzaak. De Stichting voorspelt een catastrofale ontwikkeling indien de overheid niet ingrijpt: meer verkeersongevallen en slachtoffers en het volproppen van wegen met fileverkeer die daarvoor niet bestemd zijn.

De geteste navigatiesystemen houden vrijwel geen van alle voldoende rekening met de hiërarchie in het wegennet. Daardoor wordt de automobilist onnodig als 'kidkillers' over woonerven en wegen gestuurd, die niet bestemd zijn voor doorgaand verkeer. De navigatiesystemen blijken de rondwegen niet te kunnen vinden.

Softwarefouten zijn de oorzaak. TomTom wijt het probleem aan de informatievoorziening door de overheid. Maar dat is niet terecht: immers, Nav4All (gratis navigator voor op de mobiele telefoon) stuurt de automobilist wél via de daarvoor bestemde wegen naar de bestemming.

Een direct gevolg van deze softwarefouten is dat de automatische file-omleiding van TomTom en andere navigators de lokale wegen volpropt met fileverkeer terwijl ze daarvoor niet bestemd en ook niet geschikt zijn. Dit vergroot het aantal verkeersongevallen en slachtoffers en verstoort de rust en het milieu in woonomgevingen.

De overheid heeft de verantwoordelijkheid om tijdig in te grijpen. Systemen die de verkeersveiligheid en doorstroming onnodig in gevaar brengen, moeten worden verboden. Het probleem heeft nu nog een beperkte omvang. Maar als iedereen over een paar jaar met navigatie rijdt, dan zijn de gevolgen niet te overzien.

's Gravenhage, 13 december 2007

Ir. J.P. van der Ende
Voorzitter van de Stichting

Stichting Onderzoek Navigatiesystemen
Muzenstraat 89
2511WB 's-Gravenhage
K.v.K. Den Haag 27307175
E-mail: secretariaat@stichtingonderzoeknavigatiesystemen.nl Website: www.stichtingonderzoeknavigatiesystemen.nl