Project Gemeente Westland

steekt licht op in Westland
Minister van Economische Zaken steekt licht op in Westland Publicatiedatum: 13-12-2007

Op maandag 17 december 2007 brengt minister Van der Hoeven van Economische Zaken een werkbezoek aan gemeente Westland. Het economische belang van de glastuinbouwcluster, de herstructureringsopgave en energietransitie staan deze middag op de agenda. Ook voor de WKK-problematiek wordt nadrukkelijk aandacht gevraagd.

Tijdens het werkbezoek maakt de minister kennis met de innovatie, het ondernemerschap, techniek, klimaatbeheersing en automatisering in de glastuinbouw door onder meer een bezoek aan het bedrijf Zuijdgeest De Lier, een modern productiebedrijf van bloeiende planten. In een rondrit door het Westland krijgt de minister te zien voor welke herstructureringsopgaven de gemeente staat. Na de rondrit volgt een bezoek aan Telersvereniging Prominent. Daar gaat de minister in gesprek over het economisch belang en de toekomst van Greenport Westland met Westlandse ondernemers en vertegenwoordigers van VNO-NCW, LTO Glaskracht, Rabobank Westland en bloemenveiling Flora Holland.

Kerstboom verlicht met energie van Warmte Kracht Koppeling Aan het einde van het werkbezoek, omstreeks 17.15 uur zal minister Van der Hoeven op het terrein van Prominent aan de Groeneweg 75a in s-Gravenzande een grote kerstboom ontsteken. Deze boom wordt volledig verlicht met elektriciteit uit een Warmte Kracht Koppeling (WKK)- installatie.
Met deze actie wil LTO Glaskracht Nederland in samenwerking met bloemenveiling Flora Holland en de gemeente Westland aandacht vragen voor de WKK- problematiek.

Tuinders leveren duurzame energie en WKK
Met WKK worden warmte en elektriciteit gelijktijdig geproduceerd, wat veel efficiënter is. Westlandse tuinders produceren met warmte-krachtkoppeling elektriciteit voor circa 700.000 huishoudens, met een CO2 uitstoot die de helft lager ligt dan een moderne kolencentrale. De vrijkomende warmte en CO2 worden benut voor de groei van bloemen, planten en groenten.
Nieuwe kolencentrales dreigen echter de duurzame energie en energie van efficiente energiebronnen, zoals WKK en windmolenparken van het Nederlandse elektriciteitsnet te verdringen door het capaciteitstekort van het net.

Toegang WKK tot elektriciteitsnet levert problemen op De Westlandse tuinders dreigen eind 2009 hun elektriciteit niet meer te mogen leveren aan het energienet, omdat alle toekomstige capaciteit, inclusief nog te realiseren hoogspanningsnetten, nu is geclaimd voor nieuwe kolen-en gascentrales.
Tevens is het noodzakelijk voor tuinders die nu willen investeren in WKK dat er zowel op de korte als op de lange termijn leveringszekerheid aan het landelijk hoofdnet geboden wordt.

De WKK- problematiek in het Westland staat niet op zichzelf. Zonder ingrijpen van de overheid dreigt in heel Nederland een groot deel van de duurzame en efficiente vormen van elektriciteitsopwekking minstens
10 jaar geblokkeerd te worden. Dit heeft niet alleen gevolgen voor de kabinetsdoelstellingen in het klimaatplan Schoon en Zuinig, maar ook voor de groei in de glastuinbouwsector die een belangrijke pijler vormt van de Nederlandse economie. Met teruglevering van stroom aan het openbare net staat of valt de modernisering, herstructurering en ontwikkeling van bestaande en nieuwe glastuinbouwgebieden.

Het kabinet heeft in het klimaatplan Schoon en Zuinig doelstellingen vastgelegd om het energiebesparingstempo ruimschoots te verdubbelen (tot 2% per jaar) en in 2020 de CO2 emissie vergaand te reduceren (met minimaal 30%) en veel meer duurzame energie (minimaal 20%) te gebruiken (ten opzichte van 1990). De glastuinbouwsector heeft een plan gemaakt en gepresenteerd dat zelfs verder gaat dan de kabinetsdoelstellingen. De glastuinbouw heeft dan ook een prominente plaats gekregen in Schoon en Zuinig.
Groei van de productie van duurzame en efficiënte elektriciteit (met wind-, zon- en WKK) is essentieel om Schoon en Zuinig te realiseren. Onbeperkte toegang tot de elektriciteitsnetten is dan ook cruciaal voor het Nederlandse klimaatplan.