Gemeente Harlingen

Gemeenten Noordwest Friesland en MCL samen naar Den Haag 13-12-2007
Op woensdagavond 12 december 2007 heeft overleg plaatsgevonden tussen een delegatie uit de gemeenteraad van Harlingen, aangevuld met een vertegenwoordiger van de SP, en de directie van het MCL. Onderwerp van bespreking was de toekomst van MCL Harlingen.

De MCL-directie heeft zich tijdens een discussieavond op 3 december bereid verklaard de sluiting van de operatiekamers in Harlingen met één maand op te schorten. Langer uitstel is volgens de directie niet mogelijk omdat zowel de Arbeidsinspectie als de Inspectie voor de Gezondheidszorg dan zal eisen dat er ingrijpende verbeteringen in de OK's aangebracht worden.

Voorts zullen de OK's niet ontmanteld worden totdat duidelijk is of er vanuit Den Haag extra geld te verwachten is. De directie heeft uitdrukkelijk toegezegd dat eventuele extra gelden ten goede zullen komen aan de vestiging Harlingen van het MCL.

Het MCL onderzoekt momenteel of het, dankzij nieuwe technieken, mogelijk is oogheelkundige operaties in Harlingen te blijven verrichten.

Zowel vanuit de raad van Harlingen als vanuit het MCL is nadrukkelijk de wil uitgesproken om gezamenlijk op te trekken om een zo volwaardig mogelijke ziekenhuisvoorziening c.a. in Harlingen te handhaven. Daarbij zullen ook de overige gemeenten in het verzorgingsgebied betrokken worden.

Op 15 januari zal een zo breed mogelijk samengesteld gezelschap uit het gebied afreizen naar Den Haag om de ingezamelde handtekeningen aan te bieden aan de Vaste Kamercommissie voor de Volksgezondheid.