Partij van de Arbeid

PvdA-Voorlichting

Harde aanpak van geweld tegen werknemers met een publieke taak

PvdA: 'Openbaar vervoersverbod voor dader van geweld tegen buschauffeur'

PvdA-kamerlid Attje Kuiken pleit voor invoering van de mogelijkheid om daders van geweld tegen conducteurs en buschauffeurs een openbaar-vervoersverbod op te leggen. Ook de ontzegging van de toegang tot bepaalde gebouwen, zoals een gemeentehuis, zou mogelijk moeten zijn. Kuiken: 'Agressie en geweld tegen medewerkers met een publieke taak moet keihard worden aangepakt'.

'Politieagenten, ambulancepersoneel en verplegers beschermen onze levens maar krijgen zelf vaak te maken met agressie en geweld en zijn daardoor hun leven niet zeker. Conducteurs en buschauffeurs worden geconfronteerd met geweld van reizigers, medewerkers van de sociale dienst worden bedreigd door hun cliënten. Onacceptabel! Wij moeten onze medewerkers beschermen', aldus Attje Kuiken.

Bij de bespreking van actieprogramma 'Veilige Publieke Taak' zal de PvdA de volgende aanvullende maatregelen voorstellen:


1. Daders van geweld moeten worden geconfronteerd met hun eigen daden. Daarom wil de PvdA dat geweld tegen conducteurs of buschauffeurs uiteindelijk moet kunnen leiden tot een algemeen openbaar vervoersverbod. Ook ontzeggingen tot bepaalde objecten (gemeentehuis, ziekenhuis) of een gebied moeten tot de mogelijkheden kunnen behoren. Dit naar voorbeeld van het stationsverbod of het uitreisverbod om voetbalgeweld aan te pakken.


2. Immateriële en materiële schade worden door de overheid aan de slachtoffers vergoed en vervolgens door de overheid bij de daders verhaald.


3. Daders moeten altijd aanwezig zijn bij een strafzaak en dat geldt ook voor ouders van minderjarige daders. Dit onder het motto: 'Wie stoer genoeg is om geweld te plegen moet ook maar stoer genoeg zijn om verantwoording af te leggen'.


4. Werkgevers zijn verantwoordelijk voor de bescherming van hun medewerkers. Zij moeten samen met de ondernemingsraden risico-inventarisaties maken en veiligheidsmaatregelen nemen. Dit gebeurt nu nog te weinig, omdat preventieve maatregelen vaak iets kosten. Een medewerker die invalide raakt, kost een werkgever echter nog veel meer geld. Werkgevers die hun verantwoordelijkheid niet nemen, moeten via de arbo-wetgeving worden aangepakt en beboet.

Het Algemeen Overleg over het programma 'Veilige Publieke Taak' vindt plaats op donderdag 13 december vanaf 15.30 uur.



Partij van de Arbeid