13 dec 2007

Extracten van Geranium macrorrhizum houden worstjes niet langer houdbaar. Dat concluderen Wageningse en Litouwse wetenschappers in Meat Science. Het geraniumachtige plantje bevat weliswaar antioxidanten die volgens reageerbuisstudies moleculen kunnen beschermen, maar worsten zijn geen reageerbuizen.

âDe voedingsindustrie maakt graag gebruik van verbindingen in rozemarijnâ, zegt co-auteur dr. Teris van Beek van de leerstoelgroep Organische chemie. âIn rozemarijn zit rozemarijnzuur, carnosol en carnosic acid. Dat zijn krachtige antioxidanten. Ze zijn reuk- en smaakloos. Je vindt ze bijvoorbeeld in voorgebakken friet. Onderzoekers zijn op zoek naar andere verbindingen die hetzelfde kunnen, maar tot dusver slagen ze daar niet in.â

De gepubliceerde studie is een spin-off van het promotieproject van de Litouwse promovendus Giedrius Miliauskas in Wageningen. Onder begeleiding van dr. Jozef Linssen van de leerstoelgroep Productontwerp en kwaliteitskunde zijn drie onderzoekers van Kaunas University in Wageningen gepromoveerd op onderzoek naar natuurlijke antioxidanten in kruiden. âDe proefschriften waren primaâ, zegt Van Beek. âMaar effectiever antioxidanten dan die in rozemarijn hebben ook de Litouwers niet gevonden.â / Willem Koert

Bovenstaand bericht is geproduceerd door de redactie van Resource, het weekblad voor Wageningen Universiteit en Researchcentrum. Het wordt u aangeboden door de afdeling Corporate Communicatie. Meer informatie bij Pers- en wetenschapsvoorlichting van Wageningen UR, e-mail: pers.communicatie@wur of bij de redactie van Resource, e-mail: resource@cereales.nl. Zie archief (inclusief Wb-artikelen) op http://www.resource-online.nl.