13 dec 2007
Extracten van Geranium macrorrhizum houden worstjes niet langer
houdbaar. Dat concluderen Wageningse en Litouwse wetenschappers in
Meat Science. Het geraniumachtige plantje bevat weliswaar
antioxidanten die volgens reageerbuisstudies moleculen kunnen
beschermen, maar worsten zijn geen reageerbuizen.
âDe voedingsindustrie maakt graag gebruik van verbindingen in
rozemarijnâ, zegt co-auteur dr. Teris van Beek van de leerstoelgroep
Organische chemie. âIn rozemarijn zit rozemarijnzuur, carnosol en
carnosic acid. Dat zijn krachtige antioxidanten. Ze zijn reuk- en
smaakloos. Je vindt ze bijvoorbeeld in voorgebakken friet.
Onderzoekers zijn op zoek naar andere verbindingen die hetzelfde
kunnen, maar tot dusver slagen ze daar niet in.â
De gepubliceerde studie is een spin-off van het promotieproject van de
Litouwse promovendus Giedrius Miliauskas in Wageningen. Onder
begeleiding van dr. Jozef Linssen van de leerstoelgroep Productontwerp
en kwaliteitskunde zijn drie onderzoekers van Kaunas University in
Wageningen gepromoveerd op onderzoek naar natuurlijke antioxidanten in
kruiden. âDe proefschriften waren primaâ, zegt Van Beek. âMaar
effectiever antioxidanten dan die in rozemarijn hebben ook de
Litouwers niet gevonden.â / Willem Koert
Bovenstaand bericht is geproduceerd door de redactie van Resource, het
weekblad voor Wageningen Universiteit en Researchcentrum. Het wordt u
aangeboden door de afdeling Corporate Communicatie. Meer informatie
bij Pers- en wetenschapsvoorlichting van Wageningen UR, e-mail:
pers.communicatie@wur of bij de redactie van Resource, e-mail:
resource@cereales.nl. Zie archief (inclusief Wb-artikelen) op
http://www.resource-online.nl.