13 dec 2007

Het heeft geen zin koeien te fokken met een lager ureumgehalte in de melk, om zo de hoeveelheid stikstof in de mest te verlagen. Dat zegt dr. Léon Å ebek van de Animal Sciences Group van Wageningen UR.

De gedachte achter het onderzoek dat Å ebek deed voor het Productschap Zuivel, was dat er via het ureumgehalte in de melk gericht gefokt zou kunnen worden op een lagere stikstofuitstoot. Van fokstieren is bekend of ze de erfelijke eigenschap voor een laag melkureumgehalte bezitten. Door gebruik te maken van fokstieren met een gunstige fokwaarde voor melkureum, zou de hoeveelheid van de milieubelastende stikstof via de mest kunnen worden verlaagd, was het idee.

Maar Å ebek kan niet anders dan concluderen dat dit idee niet klopt. Het heeft wel zin om op een melkveebedrijf voermaatregelen te nemen. Stikstofarm voer leidt wel tot een lagere stikstofuitstoot, én tot een verlaging van het ureumgehalte in de melk. / Jan Braakman

Bovenstaand bericht is geproduceerd door de redactie van Resource, het weekblad voor Wageningen Universiteit en Researchcentrum. Het wordt u aangeboden door de afdeling Corporate Communicatie. Meer informatie bij Pers- en wetenschapsvoorlichting van Wageningen UR, e-mail: pers.communicatie@wur of bij de redactie van Resource, e-mail: resource@cereales.nl. Zie archief (inclusief Wb-artikelen) op http://www.resource-online.nl.