Gemeente Cromstrijen


13-12-2007

Verandering dienstverlening hulp bij het huishouden

De wijze van dienstverlening van de hulp in de huishouding verandert vanaf 1 januari 2008. De hulp in de huishouding vormt een onderdeel van de Wet maatschappelijke ondersteuning. Per 1 januari eindigt de zogenaamde overgangsregeling voor de klanten. Voor de hulp in de huishouding kunnen zij dan gebruik maken van zogenoemde alphahulpen. Dit zijn thuiszorgmedewerkers die in dienst zijn van de klant (zorgaanvrager). De klant krijgt in dit geval de rol van werkgever en kan dus zelf bepalen wie hij in dienst neemt. Dit is een wijziging die landelijk doorgevoerd wordt.

Gevolgen voor zorgaanbieders

Voor de zorgaanbieders brengen de veranderingen personele wijzigingen met zich mee. Deze taken worden vanuit het principe 'hulp op maat' vervuld door (onder andere) de alphahulpen. De zorgaanbieders kunnen hierdoor geconfronteerd worden met overtallig personeel. Voor de zorgaanbieders is hiervoor een landelijke subsidieregeling van kracht.

Hoekschewaardse gemeenten

Hoewel de verantwoordelijkheid in eerste instantie ligt bij de zorgaanbieders, zetten de Hoekschewaardse gemeenten zich in voor een zo goed mogelijke oplossing van dit probleem. Binnen de Hoeksche Waard is de Regionale Sociale Dienst bereid met de zorgaanbieders te zoeken naar oplossingen voor boventallig personeel. Tevens besloten de Hoekschewaardse gemeenten de hulp in de huishouding (op basis van de huidige kennis) in 2008 opnieuw aan te besteden. Oorspronkelijk stond dit in 2009 gepland. De zorgaanbieders hebben zo de gelegenheid een aanbieding te doen op basis van de huidige ervaringen.

Meer informatie

Persbericht Hoekschewaardse gemeenten Wmo
Wet maatschappelijke ondersteuning