Universiteit Twente

Doorbloeding brandwond beter in beeld dankzij snelle laser

Beter en sneller inzicht in `wel of niet opereren'

Dankzij een nieuwe techniek, ontwikkeld aan de Universiteit Twente, is het mogelijk om snel een beeld te krijgen van de doorbloeding van een brandwond. De techniek, die gebruikmaakt van laserlicht en een ultrasnelle camera, stelt artsen beter in staat een oordeel te vellen over de noodzaak tot opereren. Met het meetinstrument, ontwikkeld onder leiding van dr.ir. Wiendelt Steenbergen van de Biophysical Engineering groep, zijn succesvolle eerste klinische tests uitgevoerd in het Martini Ziekenhuis in Groningen.

Uit de tests in het ziekenhuis is gebleken dat het systeem goed in staat is, verschillen in doorbloeding aan te tonen. Patiënten, artsen en verpleegkundigen zijn positief over de hoge snelheid van het systeem en de kwaliteit van de afbeeldingen.

Tien bij tien centimeter

Het `doorbloedingsplaatje' geeft de arts meer zekerheid dan tot nu toe mogelijk is met een inspectie `op het oog'. Goede doorbloeding betekent een grotere kans dat de wond, of een deel van de wond, vanzelf geneest. Visueel is dat vaak lastig te beoordelen, de meting voorkomt onnodig opereren en zorgt ook sneller voor duidelijkheid als opereren wèl noodzakelijk is. Vergeleken met bestaande doorbloedingsmetingen, is de nieuwe techniek veel sneller. Het scannen van een paar vierkante centimeter huid kost met de huidige techniek nog minuten, waarbij de patiënt niet mag bewegen. De nieuwe techniek beeldt in een fractie van een seconde een oppervlak af van tien bij tien centimeter.

Doorbloedingsafbeeldingen van de rug van een hand na het aanbrengen van zg. capsicumzalf (Midalgan). Het is een selectie van een serie afbeeldingen die gedurende 15 minuten zijn opgenomen, met tussenposen van ca. 45 seconden (zie het filmpje voor de complete reeks). Zo'n serie afbeeldingen is met de oude methode, die gebruik maakt van een scannende laserbundel, niet mogelijk.

Kleurverschuiving

Om die hoge snelheid te bereiken, wordt het hele oppervlak in één keer belicht met een brede laserbundel. Het weefsel wordt afgebeeld met een hogesnelheidscamera die 27.000 beelden per seconde opneemt. Wordt laserlicht verstrooid door bewegende rode bloedcellen, dan is dit waar te nemen als een variatie in de helderheid van de pixels: er treedt een kleurverschuiving op tengevolge van het Doppler effect. De doorbloedingsafbeelding is af te leiden uit het filmpje dat van het weefsel is gemaakt.

Behalve voor de beoordeling van brandwonden, voorziet onderzoeker Steenbergen ook andere toepassingen: bijvoorbeeld bij de opname van geneesmiddelen via de huid of het testen van allergische reacties. Ook bij het beoordelen van problemen in de microcirculatie bij diabetes kan de techniek een snel alternatief zijn voor de huidige methoden.

Octrooi

De techniek heeft inmiddels de belangstelling van de marktleider in Laser-Doppler apparatuur voor doorbloedingsmetingen, de Zweedse firma Perimed AB. Dit bedrijf heeft een overeenkomst getekend met de Technologiestichting STW, financier van het onderzoek, voor de acquisitie van het octrooi op de nieuwe methode.

Het onderzoek is uitgevoerd in de Biophysical Engineering groep van de Universiteit Twente, onderdeel van het BMTI Instituut voor Biomedische Technologie.

Contactpersoon voor de pers: Wiebe van der Veen, tel (053)4894244

Top
Laatst gewijzigd op 13-12-2007 14:02:01 door Webmaster