Menzis


14 december 2007

Menzis vergoedt revolutionaire spataderbehandeling Refaja ziekenhuis

Het Refaja ziekenhuis in Stadskanaal behandelt spataderen als eerste in Nederland met een revolutionaire techniek met radiogolven. De vaatchirurgen hebben inmiddels meer dan 40 patiënten met succes behandeld met de nieuwe methode. Hierbij is geen grote verdoving meer nodig, lijdt de patiënt geen onnodige pijn en herstelt hij sneller. Vooruitlopend op goedkeuring van het College voor Zorgverzekeringen (CVZ) vergoedt zorgverzekeraar Menzis deze nieuwe behandelmethode al. Hiervoor hebben de zorgverzekeraar en het ziekenhuis unieke garantieafspraken gemaakt. De cliëntenraad van het Refaja en Zorgbelang Groningen zijn blij met deze afspraken.

De methode, de Closure® Procedure, is een alternatief voor het traditioneel verwijderen van spataderen en is veiliger dan de laserbehandeling. Een speciale behandel-katheter wordt onder plaatselijke verdoving in de te behandelen ader gebracht. Door hoogfrequente radiogolven (RF) wordt het uiteinde van de katheter verhit waardoor de vaatwand krimpt en de ader sluit. De ingreep vindt meestal binnen een half uur plaats en is nauwelijks pijnlijk. Na de ingreep zijn steunkousen niet nodig en patiënten kunnen kort na de behandeling lopend het ziekenhuis verlaten. Voorheen werd de patiënt op de operatiekamer in dagbehandeling geholpen, nu kan de patiënt poliklinisch worden behandeld.

Veilig

De chirurgen van het Refaja ziekenhuis hebben de methode als eerste in Nederland gebruikt en zijn zeer enthousiast: "Wij zochten al enige tijd een goed alternatief voor de traditionele behandeling van spataderen", vertelt chirurg Ilse Nevenzel. "We hebben zowel de laserbehandeling als de Closure® Procedure getest. Mede door de tevreden reacties van de mensen die we op deze manier heb behandeld, hebben wij in het Refaja ziekenhuis gekozen voor deze methode, omdat dit bij ons de meest veilige en patiëntvriendelijke methode is gebleken."

Pijnloos

De ervaringen van patiënten uit Stadskanaal en omstreken zijn zeer positief. Dhr. E. Rendering uit Vlagtwedde heeft de verschillen tussen laser en de nieuwe methode met radiogolven zelfs aan den lijve kunnen ondervinden, omdat het ene been met laser en het andere met radiogolven behandeld was. De ervaring van deze patiënt was overduidelijk: E. Rendering: "Hoewel de laserbehandeling me ook best meeviel, heb ik de eerste week toch wel last gehad van blauwe plekken en pijn aan de behandelde ader. Na de behandeling met de Closure® Procedure heb ik geen pijnstiller aangeraakt. Nog tien keer beter dan laser!"

Richtlijnen

Zorgverzekeraar Menzis heeft ingestemd met het vergoeden van de behandeling, hoewel deze formeel nog niet door het College van Zorgverzekeraars (CVZ) in de richtlijnen is opgenomen. Een zeer uitzonderlijke situatie, waarmee Menzis aangeeft het belang van de patiënt voorop te stellen. Directeur Zorg Bas Leerink: "Het Refaja ziekenhuis geeft de garantie dat, indien de aandoening binnen vijf jaar op die plek terugkeert, het ziekenhuis de kosten hiervoor op zich neemt. Dat geeft aan dat het ziekenhuis er alle vertrouwen in heeft. En binnen de garantie gaat de ingreep ook niet meer ten koste van het eigen risico van de patiënt."

Inmiddels komen regelmatig verzoeken uit het hele land, en zelfs het buitenland, voor behandeling in het Refaja. Voor de 70 patiënten die op de wachtlijst stonden en dus nu geholpen kunnen worden, wordt begin komend jaar zo snel mogelijk een behandeldatum gepland.