Beste ziekenhuizen voor heupfractuur in Midden-Nederland

13/12/2007 13:54



Independer



Patiënten met een heupfractuur zijn het beste af in het Ikazia Ziekenhuis in Rotterdam. Andere ziekenhuizen die goed zijn in het behandelen van deze aandoening zijn het Beatrixziekenhuis in Gorinchem en 't Lange Land Ziekenhuis in Zoetermeer. Dit blijkt uit een vergelijking op de website van Independer.nl op basis van groot aantal verzamelde gegevens afkomstig van ondermeer de Inspectie voor de Gezondheidszorg en de Consumentenbond.

De kwaliteit van zorg voor patiënten met een heupfractuur hangt ondermeer af van het percentage patiënten dat een ziekenhuis binnen één kalenderdag kan opereren. Gebleken is dat de kans op complicaties toeneemt naar mate er meer tijd zit tussen de opname en de operatie. Een aantal Nederlandse ziekenhuizen kan slechts 40% van de patiënten binnen één dag opereren, terwijl andere ziekenhuizen vrijwel iedereen dezelfde dag kunnen helpen.

Op basis van de kwaliteitsgegevens in combinatie met de hoeveelheid aangeleverde gegevens (transparantie) wordt een aantal sterren aan zorginstellingen toegekend. Eerder genoemde ziekenhuizen hebben de maximale score van 4 sterren behaald, terwijl zij een transparantiescore hebben van 65% of hoger.

De transparantiescore geeft aan hoeveel van de gevraagde gegevens het ziekenhuis voor deze aandoening openbaar heeft gemaakt. Als het transparantiepercentage hoog is, zijn de sterren op meer gegevens gebaseerd en dus betrouwbaarder. In de top 5 per aandoening staan alleen ziekenhuizen die zowel hoog scoren op kwaliteit als op transparantie.

Consumenten gaan voor een behandeling meestal naar het ziekenhuis dat de huisarts adviseert of dat het dichtstbij is. Toch is dat niet altijd de beste keuze. Het Ikazia Ziekenhuis scoort 4 sterren, terwijl het Havenziekenhuis, eveneens in Rotterdam, maar 2 sterren scoort. Patiënten met een heupfractuur in de regio Den Haag kunnen zich laten behandelen in één van de vestigingen van het Medisch Centrum Haaglanden. Deze zorginstelling scoort slechts 1,5 ster, terwijl het nabijgelegen Lange Landziekenhuis (Zoetermeer) de maximale score heeft.

Op vergelijkingsite www.independer.nl zijn ziekenhuizen en klinieken op verschillende aandoeningen en specialismen met elkaar te vergelijken. De gegevens in deze vergelijking zijn afkomstig van MediQuest. Dit bureau beschikt over keuzeondersteunende informatie voor verschillende aandoeningen, die gebaseerd is op informatie uit eerdergenoemde bronnen.





http://www.independer.nl