College ter Beoordeling van Geneesmiddelen

Nieuws en publicaties

---

Actueel

13 december 2007
Hyperiplant als eerste kruidengeneesmiddelen geregistreerd Hyperiplant® is als eerste kruidengeneesmiddel op basis van een extract van Hypericum perforatum (Sint Janskruid), door het CBG geregistreerd voor gebruik bij milde tot matige depressieve klachten.
Tot dusver waren er geen Hypericum perforatum preparaten in Nederland als geneesmiddel geregistreerd. Wel zijn er vele Hypericum bevattende producten als voedingssupplement op de markt. Beoordeling als geneesmiddel betekent dat vastgesteld is dat de kwaliteit in elk stadium van de bereiding voldoet aan alle reguliere normen zoals neergelegd in de Europese Farmacopee en in richtlijnen van de EMEA. Het CBG heeft de veiligheid beoordeeld op grond van een evaluatie van alle beschikbare wetenschappelijke literatuur over St. Janskruid. Bij gebruik volgens voorschrift kan Hyperiplant veilig worden gebruikt. Wel kan bij personen met een gevoelige huid, lichtovergevoeligheid (fotosensibilisatie) optreden.

Gebruik van Hyperiplant kan echter bij gelijktijdig gebruik van een aantal andere geneesmiddelen wel de werkzaamheid van deze geneesmiddelen verminderen. Deze geneesmiddelen staan in de uitgebreide productinformatie voor arts en apotheker en de patiëntenbijsluiter van Hyperiplant vermeld. Interacties kunnen bijvoorbeeld optreden met andere geneesmiddelen voor de behandeling van depressie, met geneesmiddelen voor de behandeling van epilepsie, met bepaalde geneesmiddelen voor de behandeling van immuunziekten, kanker en HIV en met antistollingsmiddelen en cholesterolverlagende geneesmiddelen Door registratie als geneesmiddel kunnen vanaf nu ook mogelijke andere bijwerkingen door geneesmiddelenbewaking sneller worden gesignaleerd.

De werkzaamheid bij milde tot matige depressieve klachten is door de aanvrager aangetoond op basis van ingediend onderzoek en -publicaties. Hierbij zijn de in de EU geldende richtlijnen voor klinisch onderzoek voor dit soort geneesmiddelen in acht genomen. Het CBG heeft met name meegewogen dat registratie als geneesmiddel van een zorgvuldig beoordeeld extract van St.Janskruid het veilig gebruik bij de consument zal vergroten en duidelijkheid zal verschaffen bij gebruik in de medische praktijk. Gezien de mogelijke interacties heeft het CBG besloten om Hyperiplant de UA afleverstatus te geven. Deze status betekent dat het geneesmiddel uitsluitend via de apotheek verkrijgbaar is.

SPC Hyperiplant ( 26 Kb)