Gemeente Smallingerland


* | 2007

* | December

* | Zwembad De Welle

De Welle: renovatie of nieuwbouw

Het college heeft besloten een onderzoek te laten doen naar de ontwikkelingsmogelijkheden van zwembad De Welle. Het huidige zwembad is aan een flinke opknapbeurt toe, er moet wat gebeuren.

De gemeente wil het zwembad behouden als recreatieve trekpleister van formaat in Friesland (450.000 bezoekers per jaar) en als topsportlocatie. In het Noorden is Drachten de enige plaats met een 50-meterbad.

Er zullen drie varianten worden onderzocht;
Variant 1 en 2 zijn renovatie-varianten.
De eerste variant is renovatie van het zwembad met behoud van de huidige functies op de huidige locatie, dus behoud van de B-status van het 50-meterwedstrijdbad. Dat betekent onder andere dat er betere tribunes en persvoorzieningen moeten komen. Ook de andere functies (zwembad voor schoolzwemmen, recreëren, trainen van verenigingen) moeten worden behouden.
Variant twee is uitbreiding van de eerste, aangevuld met recreatieve voorzieningen.
De derde variant die onderzocht moet worden is de nieuwbouwvariant, De Welle op een andere locatie, aangevuld met recreatieve en toeristische voorzieningen.
Het onderzoek gaat van start begin 2008, de resultaten worden medio volgend jaar verwacht. In het onderzoek moet gekeken worden naar de eenmalige kosten die renovatie en nieuwbouw met zich meebrengen, maar ook naar de kosten van de exploitatie van het bad in de toekomst. Op basis van de onderzoeksresultaten neemt het college een besluit wat te doen met De Welle.