Gemeente Smallingerland


* | 2007

* | December

* | 'Breedtesport' blijkt succes

'Breedtesport' blijkt succes

Het project BreedtesportToptien wordt wegens succes geprolongeerd. In 2000 begon Smallingerland hiermee. Dit project hield een heel scala van sportieve activiteiten in met als doel een brede laag van de bevolking aan het bewegen en sporten te krijgen.

Jong en oud, mensen met een lichamelijke of verstandelijke beperking gingen sporten. Ook in dorpen en wijken kwamen kleinschalige sportvoorzieningen, bijvoorbeeld een voetbalveldje of een pingpongtafel. Een voorbeeld van een grootschalige sportvoorziening in het kader van breedtesport is de skatebaan in Drachten. In het kader van de breedtesport-impuls is bij het Sportbedrijf een adviseur aangesteld, die het verenigingsleven ondersteuning biedt op het gebied van beleid, activiteiten, evenementen, subsidieverzoeken en cursussen.

Het Breedtesport Toptien project was een project van zes jaar. In de evaluatie, die onlangs gehouden is, blijkt dat de doelstellingen zijn bereikt. Vele inwoners zijn (weer) gaan sporten. De ondersteuning van verenigingen door een adviseur voorziet in een behoefte. Besloten is deze ondersteuning met gemeentelijk geld voort te zetten. Ook het project Sporten voor lichamelijk beperkten en verstandelijk beperkten en het project voor ouderen worden vervolgd. De groep van 4 tot 18-jarigen zal actief worden bereikt in het kader van het BOS-project. (Buurt Onderwijs en Sport). Het woord zegt het al, hierin worden ook de buurten/dorpen en scholen betrokken.
De kosten voor het BOS-project bedragen EUR 300.000 op jaarbasis, de Breedtesport EUR 100.000 per jaar.