Gemeente Smallingerland


* | 2007

* | December

* | Digitaal 'trapveldje'

Digitaal 'trapveldje'

Met de uitvoering van het project digitaal trapveld wil de MOS ook via het beeldscherm van de pc meer jongeren bereiken.

De MOS voert voor de gemeente het kinder-, tiener- en jongerenwerk uit, onder andere in buurt- en dorpshuizen, de jeugdsoos, op straat, in de bus van de straathoekwerker. Een terrein dat tot nu onderbelicht is gebleven is de digitale leefwereld van tieners en jongeren. Een deel van de tieners en jongeren vindt elkaar op straat, bij sportactiviteiten, enz.
Een toenemend deel van de tieners en jongeren slaat nieuwe wegen in en maakt contact met anderen door middel van nieuwe, digitale systemen. Experimenteren met relaties doe je in de virtuele wereld van (bijvoorbeeld) second life. Elkaar ontmoeten realiseer je met behulp van webcams en msn. Deskundige hulp bij problemen en dilemma's zoek en vind je op internet. Tiener- en jongerenwerkers moeten om aansluiting te houden bij deze groep tieners en jongeren gebruik maken van deze vorm van communicatie

Het inrichten van een "digitaal trapveld" kan tegemoet komen aan de wens van jongeren om op eigen wijze te participeren in de samenleving. Een digitaal trapveld kan de spreekbuis voor de jeugd zijn, er kan een vorm van burenhulp voor en door de jeugd ontstaan, het kan een marktplaats voor stageplaatsen worden, een portaal naar de hulpverlening en zelfs een datingsite. Organisaties kunnen het "digitale trapveld" gebruiken als ingang naar de jeugd. Ook voor de jongerenadviesraad die wordt gerealiseerd kan dit een belangrijk medium worden.

Deze nieuwe vorm van dienstverlening aan en door jeugd kan gestalte krijgen door het aanstellen van een functionaris op HBO niveau gedurende 9 uur per week. Deze man of vrouw maakt de website maar werkt ook de ideeën en initiatieven die hieruit voortvloeien uit. De totale kosten van het project bedragen in EUR 17.500, de gemeente stelt dit bedrag ter beschikking. Het project loopt tot december 2008.