Ingezonden persbericht


Stroomuitval duurt mogelijk nog een nacht

De stroomuitval in de Tieler- en Bommelerwaard duurt naar verwachting nog zeker de hele dag en misschien zelfs tot morgen. Inmiddels hebben (delen van) Varik, Opijnen, Waardenburg, Rossum, Meteren, Geldermalsen en Enspijk weer stroom.

Gisteravond 12 december om half acht heeft in Heesselt een ongeval plaatsgevonden met een Apachehelikopter. De helikopter is daarbij tegen een hoogspanningsmast aangevlogen en daarbij is een deel van de hoogspanningsmast afgebroken, waardoor een groot deel van de Tieler- en Bommelerwaard zonder stroom komen te zitten. Deze stroomstoring treft zo'n 50.000 huishoudens en naar schatting ongeveer 110.000 inwoners in dit gebied. Door deze stroomstoring is een deel van het telefoonverkeer uitgevallen. Het scheepvaartverkeer op de Waal is op dit moment weer op gang. De precieze oorzaak van het ongeval is nog niet bekend. Dit wordt nader onderzocht.

Op dit moment worden vooral maatregelen om de gevolgen van de stroomuitval zoveel mogelijk op te vangen en de stroomvoorziening te herstellen. Mede door het hoge water wordt dit herstel bemoeilijkt.

Alle kwetsbare instellingen als verzorgingshuizen en zijn dankzij noodaggregaten van stroom voorzien. Waar nodig kunnen extra aggregaten ingezet worden. Daarbij wordt eerst gekeken naar medische noodzaak en veiligheid.

In alle kerkdorpen is gisteravond en de afgelopen nacht extra politie en brandweer ingezet. Er is geen indicatie van onrust. Er is een publieksinformatienummer (0344 637500) en de regionale zender is ingeschakeld als rampenzender (Omroep Gelderland, frequentie 89.1). Ook zijn mensen geïnformeerd via SMS-Alert en geluidswagens. Verder is informatie te vinden op www.calamiteitgelderlandzuid.nl.

De aandacht gaat vooral uit naar mensen die zorg nodig hebben. Tevens zijn inwoners opgeroepen zorgbehoevenden in hun naaste omgeving extra in het oog te houden.

Ook economische belangen hebben de aandacht. Vanaf vanmorgen zijn in alle gemeentes schade-experts op pad om de schade op te nemen.

De bestrijding van de calamiteit wordt centraal, in regionaal verband, gecoördineerd in nauw overleg met alle betrokken hulpdiensten, gemeenten en andere organisaties.

De stroomstoring betreft de gemeenten Zaltbommel, Maasdriel, Geldermalsen, Lingewaal en Neerijnen (kernen: Brakel, Enspijk, Zaltbommel, Kerkdriel, Hedel, Hurwenen, Bruchem, Rumpt, Waardenburg, Meteren, Deil, Tuyl, Spijk, Gameren, Ammerzoden, Poederoijen, Acquooy, Aalst, Rossum, Brakel, Zuilichem, Well, Haaften, Varik, Herwijnen, Geldermalsen, Neerijen, Nederhemert, Vuren en Hellouw).

---- --