Waterschap Regge en Dinkel


Verantwoord Ondernemen.

Het resultaat van 3 jaar Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen.

Wat is de stand van zaken van het project `Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen' (MVO)?
Momenteel nemen wij deel aan de tweede fase van dit project. Deze fase bestaat uit twee sporen, de verdieping en de verbreding. In dit artikel kun je lezen hoe het project MVO sinds 2005 is verlopen en waar we nu staan.

Wat is MVO?
Sinds begin 2005 is het waterschap Regge en Dinkel betrokken bij het project `Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen' (MVO). MVO is momenteel erg actueel. In het kabinetsbeleid heeft MVO een prominente rol, bij de provincie staat het in het bestuursakkoord en ook in de media is het een `hot item'.

Steeds meer organisaties realiseren zich dan ook dat ondernemen niet alleen een kwestie is van geld, maar ook van waarden. Waarden zoals een gezonde en uitdagende werkomgeving, zorg voor het milieu en internationaal gezien, arbeids- en mensenrechten. In Nederland, Europa en de Verenigde Staten ontwikkelt maatschappelijk verantwoord ondernemen zich van een vaag 'goed gevoel'-begrip tot een beproefd bedrijfsconcept.

Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO) is een zoekproces waarmee een organisatie verantwoordelijkheid neemt voor de consequentie van haar handelen op sociaal, ecologisch en economisch gebied, in de hele keten, waarbij zij verantwoording aflegt en de dialoog aangaat met de betrokken belanghebbenden.
Bij MVO moet de organisatie voor zichzelf een balans zien te vinden tussen de drie MVO-pijlers: people, planet en profit.

o people staat daarbij voor het respectvol omgaan met mensen (sociaal-cultureel)
o planet voor milieu (ecologisch)
o profit voor een gezond financieel resultaat (economisch)

Eerste fase van het project
In 2006 hebben vijf waterschappen (waaronder Regge en Dinkel) met ondersteuning van de Unie van Waterschappen, SenterNovem en het adviesbureau DHV, onderzocht wat MVO voor de waterschappen betekent, hoe ieder van deze vijf waterschappen presteert op het gebied van MVO en op welke punten zij zich willen verbeteren. In dit pilotproject zijn medewerkers, managers en bestuurders van de waterschappen intensief betrokken.
Door de vijf waterschappen is een MVO-scan ontwikkeld, waarmee de MVO prestaties van waterschappen kunnen worden gemeten. In de scan staan de volgende MVO thema's centraal: o betrouwbaarheid
o transparantie
o arbeidsparticipatie
o arbeidsveiligheid
o bedrijfsvoering
o maatschappelijke betrokkenheid
o waterschapskennis
o financiering
o tariefontwikkeling

De MVO-scan kan eenvoudig door medewerkers van het waterschap worden uitgevoerd. De antwoorden zijn ingelezen, geanalyseerd en onderling vergeleken met andere waterschappen. Dat is niet gebeurd omdat we willen weten wie het beste jongentje van de klas is, maar om na te gaan wie kennis en ervaring kan inbrengen en wie kennis en ervaring wil gebruiken. De resultaten van de MVO-scan en analyse zijn gerapporteerd en besproken met medewerkers, managers en bestuurders binnen de afzonderlijke waterschappen.
Hierbij zijn de belangrijkste leerpunten naar boven gekomen. Deze leerpunten zijn of worden veelal opgenomen in verbeterprogramma's van de waterschappen. Het begin 2007 uitgebracht rapport en de hierbij behorende nieuwsbrief zijn bijgevoegd (zie rechterkolom).

Stand van zaken pilotproject MVO
Momenteel nemen wij deel aan de tweede fase van dit project. Deze fase bestaat uit twee sporen, de verdieping en de verbreding. De verbreding kent al een redelijk succes. Steeds meer waterschappen hechten belang aan maatschappelijk verantwoord ondernemen. Naast de vijf al betrokken waterschappen, doen nu ook tien andere waterschappen mee aan de MVO-scan (eerste fase).
Voor het tweede spoor, de verdieping, zijn vier werkgroepen voor (i) duurzaam inkopen, (ii) ruimtelijke ontwikkeling, (iii) MKBA (maatschappelijk kosten baten analyse) en (iv) duurzame ontwikkeling (de stuurgroep) opgericht. In deze werkgroepen participeren ook het waterschap. Medio 2008 moeten de resultaten beschikbaar zijn.