Platform Biologica
Persbericht: Biologisch voer maakt immuunsysteem alerter
13 december 2007
Biologisch voedsel leidt tot een alerter immuunsysteem. Dit blijkt uit
onderzoek van samenwerkende onderzoeksinstellingen, waaronder het
Louis Bolk Instituut en TNO. Kippen die biologisch voer kregen, hadden
een lager (=natuurlijker) gewicht en bleken zich sneller te herstellen
van een aandoening. Hiermee is voor het eerst een directe relatie
aangetoond tussen biologisch voedsel en gezondheid bij dieren.
Biologica verwacht dat de onderzoeksresultaten een impuls kunnen geven
aan de verdere marktgroei van biologisch voedsel.
Het onderzoeksrapport Biologisch gezonder? Een onderzoek naar
biomarkers werd vanmorgen in ontvangst genomen door minister Gerda
Verburg van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.
Verburg concludeerde dat dieren die biologisch voer hadden gekregen
een duidelijk betere afweer hadden tegen ziekten, maar gaf aan het
jammer te vinden dat de vraag Is biologisch gezonder? nog niet
volmondig kan worden beantwoord. Ze vroeg daarom naar een nieuw scherp
vervolgonderzoeksvoorstel om ook deze stap te kunnen maken.
In het onderzoek werden twee generaties kippen twee jaar lang
(2005-2007) intensief gevolgd. Hieruit bleek onder andere dat de
kippen die biologisch voer aten, sneller herstelden van een
aandoening. Hiermee werd voor het eerst een direct verband gelegd
tussen voedsel en gezondheid. Veel consumenten kopen biologisch
voedsel vanwege de associatie met gezondheid.
Nieuwe stap in reeks onderzoeken
Biologica pleit al jaren voor kwalitatief hoogwaardig onderzoek naar
de relatie tussen voeding en gezondheid en beschouwt de resultaten van
het nieuwe onderzoek als een nieuwe belangrijke doorbraak. In 2006 is
uitvoerig onderzoek gedaan naar de voedselveiligheid van biologisch.
Een product is voedselveilig als het geen stoffen bevat die de
gezondheid kunnen schaden. De conclusie was dat biologische producten
even veilig waren als gangbare. Op enkele onderdelen scoorde
biologisch zelfs beter, zoals het voorkomen van
antibioticaresistentie.
Verder is meerdere malen onderzoek gedaan naar de voedingswaarde van
biologisch voedsel. Deze onderzoeken laten hogere gehaltes aan
mineralen, vitaminen zien bij groente en fruit en hogere gehaltes aan
gezonde vetzuren bij melk.
Einde persbericht
---