Platform Biologica


Persbericht: Biologisch voer maakt immuunsysteem alerter
13 december 2007

Biologisch voedsel leidt tot een alerter immuunsysteem. Dit blijkt uit onderzoek van samenwerkende onderzoeksinstellingen, waaronder het Louis Bolk Instituut en TNO. Kippen die biologisch voer kregen, hadden een lager (=natuurlijker) gewicht en bleken zich sneller te herstellen van een aandoening. Hiermee is voor het eerst een directe relatie aangetoond tussen biologisch voedsel en gezondheid bij dieren. Biologica verwacht dat de onderzoeksresultaten een impuls kunnen geven aan de verdere marktgroei van biologisch voedsel.

Het onderzoeksrapport Biologisch gezonder? Een onderzoek naar biomarkers werd vanmorgen in ontvangst genomen door minister Gerda Verburg van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.

Verburg concludeerde dat dieren die biologisch voer hadden gekregen een duidelijk betere afweer hadden tegen ziekten, maar gaf aan het jammer te vinden dat de vraag Is biologisch gezonder? nog niet volmondig kan worden beantwoord. Ze vroeg daarom naar een nieuw scherp vervolgonderzoeksvoorstel om ook deze stap te kunnen maken.

In het onderzoek werden twee generaties kippen twee jaar lang (2005-2007) intensief gevolgd. Hieruit bleek onder andere dat de kippen die biologisch voer aten, sneller herstelden van een aandoening. Hiermee werd voor het eerst een direct verband gelegd tussen voedsel en gezondheid. Veel consumenten kopen biologisch voedsel vanwege de associatie met gezondheid.

Nieuwe stap in reeks onderzoeken
Biologica pleit al jaren voor kwalitatief hoogwaardig onderzoek naar de relatie tussen voeding en gezondheid en beschouwt de resultaten van het nieuwe onderzoek als een nieuwe belangrijke doorbraak. In 2006 is uitvoerig onderzoek gedaan naar de voedselveiligheid van biologisch. Een product is voedselveilig als het geen stoffen bevat die de gezondheid kunnen schaden. De conclusie was dat biologische producten even veilig waren als gangbare. Op enkele onderdelen scoorde biologisch zelfs beter, zoals het voorkomen van antibioticaresistentie.

Verder is meerdere malen onderzoek gedaan naar de voedingswaarde van biologisch voedsel. Deze onderzoeken laten hogere gehaltes aan mineralen, vitaminen zien bij groente en fruit en hogere gehaltes aan gezonde vetzuren bij melk.

Einde persbericht


---