Amsterdam Oud Zuid


Uilenkast terug in het Vondelpark

Wethouder Dierenwelzijn Paul van Grieken plaatste woensdagochtend een uilenkast in het Vondelpark. De kans dat die ook echt door een uilenpaar in gebruik wordt genomen is groot: door het natuurlijke beheer van het park komen bosmuizen weer terug. Een lekker hapje voor de uil!

Dieren en groen horen thuis in de stad. Het Vondelpark is een unieke plek in Oud-Zuid waar dit goed zichtbaar is.

Foto Alphons Nieuwenhuis

Paul van Grieken: "Bij de renovatie van het Vondelpark worden maatregelen genomen die de ecologische waarde van het park vergroot en verder uitbreidt. Bijzondere planten en dieren zijn weer terug in het park. Het initiatief van de Werkgroep Natuur Vondelpark voor het terugplaatsen van de uilenkast waardeer ik zeer. De uilen leveren immers een belangrijke bijdrage aan het herstel van het natuurlijk evenwicht in het Vondelpark."

De uilenkast hangt op vier meter hoogte in een boom op de Koeweide.

Beleidsnota Dier en Ruimte ter inspraak

In stand houden van evenwicht tussen mens, dier en de ruimte die het stadsdeel biedt. Dat is ook de kern van de beleidsnota Dier en Ruimte die het stadsdeel recent heeft opgesteld. De nota ligt nu ter inspraak. Oud-Zuid is het stadsdeel met het hoogste aantal bewoners per m2. Juist in zo'n dichtbevolkt gebied blijven vrij levende dieren en ecologische structuren deel uitmaken van de omgeving. De nota beschrijft hoe het stadsdeel hiermee omgaat. Het Vondelpark is een goed voorbeeld hiervan.