Jongerenpanel: Scholieren moeten twee maatschappelijke stages lopen

donderdag 13 december 2007

Scholieren moeten minstens twee maatschappelijke stages lopen en mogen daar geen geld voor krijgen. De tijd die ze in de stages steken, moet gelden als onderwijstijd.

Het jongerenpanel van de Sociaal Economische Raad (SER) vindt dat scholieren niet met één, maar met verschillende facetten van de samenleving te maken moeten krijgen. Bij elkaar moeten ze 75 tot 100 uur in stages steken. In een rapport dat het panel heeft overhandigd aan staatssecretaris Marja van Bijsterveldt (Onderwijs) staat verder dat de stage niet alleen gericht moet zijn op het opdoen van werkervaring. Dat mag hoogstens een bijkomstigheid zijn. Het belangrijkste van de stage is volgens de panelleden dat scholieren leren hoe het is om een bijdrage te leveren aan de samenleving. Een beloning in de vorm van geld zou daar niet bij passen. Om waardering uit te drukken, zou na de stage wel een certificaat kunnen worden uitgereikt.

De maatschappelijke stage is verplicht voor scholieren die dit schooljaar instromen in het voortgezet onderwijs. Door vrijwilligerswerk moeten de leerlingen kennismaken met delen van de samenleving waarmee ze normaal niets te maken hebben. Te denken valt aan het schenken van koffie in ziekenhuizen, het organiseren van een uitje voor verstandelijk gehandicapten of het voorlezen in een verzorgingshuis.

De SER geeft advies aan de regering. Omdat de raad wil weten hoe jongeren zelf over de maatschappelijke stage denken is een jongerenpanel opgericht, dat bestaat uit jonge mensen tussen 16 en 30 jaar. De leden zijn onder meer afkomstig van FNV Jong en het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS).

Klik hier voor meer informatie over de maatschappelijke stage.