Gemeente Zoetermeer

Zoetermeer start met machinaal bestraten

De gemeente Zoetermeer gaat grote stukken van straten, fietspaden en stoepen in de toekomst machinaal bestraten. De arbeidsomstandigheden voor stratenmakers verbeteren hiermee aanzienlijk en de klus is sneller klaar waardoor er minder overlast is voor de omgeving. Wethouder wijk en buurtbeheer Patrick van Domburg nam woensdag 12 december het laatste stuk fietspad aan de Franklinstraat voor zijn rekening.

Grote oppervlakten van meer dan 1500 M2 moeten in verband met de arbowetgeving machinaal worden gelegd. De machine neemt een heleboel handelingen over die de stratenmaker anders op zijn knieën moet uitvoeren. Daarnaast werkt een bestratingsmachine sneller en efficienter. Doordat er sneller gewerkt kan worden scheelt dit ook veel in de overlast voor de omgeving.

De bestratingsmachine kan betonstraatstenen, tegels en klinkers leggen. De machine pakt een vierkante meter stenen in een keer op en legt ze in het voorbewerkte vak.

Zoetermeer is hard bezig een groot aantal fietspaden op te knappen. Veel klachten van bewoners gaan over de slechte kwaliteit hiervan. De Franklinstraat is een van de straten waar het fietspad er slecht bij lag. Voor 2008 staan er 14 straten of fietsgebieden op de kaart om aangepakt te worden.