Startende IT'er verkiest doorgroeimogelijkheden boven salaris

13/12/2007 10:29



Laurens Simonse Groep



De huidige, startende IT'er vindt training en doorgroeimogelijkheden het belangrijkste bij het zoeken naar een baan. Salaris en bekendheid van het bedrijf komen niet voor in de top 5. Dat blijkt uit de Infirmo ICT Monitor, die is gehouden onder pas-afgestudeerde IT'ers.

Naast training en doorgroeimogelijkheden geven startende IT'ers ook aan de inhoud van de functie belangrijk te vinden bij het zoeken naar een baan. Ruim 52 procent van de IT'ers bestempelt training en ontwikkeling zelfs als 'heel belangrijk.' IT'ers zijn, bij het kiezen van hun startersbaan, minder kritisch op de naam of grootte van een bedrijf, salaris en internationale mogelijkheden.

Noten op zijn zang
Een startende IT'er heeft veel noten op zijn zang. De grootste groep geeft aan 2200 tot 2400 euro te willen verdienen als startsalaris. Zij komen bij deze wens, door met name vooraf te informeren bij afgestudeerde vrienden. Daarnaast geven ze aan binnen twee jaar op een hogere functie binnen het bedrijf te willen zitten.

Niet stil zitten
Startende IT'ers zitten niet stil. Ze zijn vaak al vroeg bezig om de arbeidsmarkt te verkennen. Ruim zestig procent van de ondervraagden geeft aan voor het afstuderen al contact te hebben gehad met bedrijven. In de meeste gevallen benaderen de nieuwsgierige IT'ers de bedrijven zelf, maar ruim 20 procent geeft ook aan al tijdens hun studie door bedrijven benaderd te zijn.

Aanbiedingen
Het hangt wellicht ook samen met het aantal aanbiedingen die IT'ers krijgen. Ruim de helft van de ondervraagde IT'ers heeft al een aanbieding gehad van een bedrijf, voordat ze überhaupt beginnen met solliciteren. De hoogte van deze aanbiedingen komt in de meeste gevallen neer op een bruto- maandsalaris van 2400 euro.

Actief solliciteren
Ondanks de 'luxe-positie' van startende IT'ers, hangen ze niet achterover. Ze zijn juist vrij actief met solliciteren, blijkens de resultaten. De meeste startende IT'ers hebben op dit moment twee sollicitaties lopen, waarop bijna dertig procent al meer dan vijf reacties heeft gehad. IT'ers hoeven ook niet lang in spanning te zitten. Meer dan de helft van de ondervraagden krijgt binnen één week een reactie op hun sollicitatie.

Nauwelijks doorgroeimogelijkheden
IT'ers zijn niet huiverig om reacties van bedrijven af te wijzen. Veertig procent van de ondervraagden heeft al eens een sollicitatie afgewezen, omdat ze ondermeer nauwelijks doorgroeimogelijkheden zagen. Dit onderstreept het belang van training en doorgroeimogelijkheden binnen een IT-startersfunctie. IT'ers zijn over het algemeen wel bereid te verhuizen voor hun functie.

Positief gestemd
IT'ers zijn positief gestemd over hun zoektocht naar een baan. De grootste groep verwacht binnen drie maanden een passende functie te vinden. Eenderde van de ondervraagden geeft zelfs aan binnen één maand een geschikte functie te vinden. Ze zoeken vooral via internet, het sociale netwerk of banenmarkten en beurzen.

Consultancy populair
Ondanks het feit dat de naam of grootte van het bedrijf geen belangrijke rol speelt bij de keuze van een baan geven de meeste afgestudeerde IT'ers wel aan in een groot, landelijk bekend bedrijf te willen werken. Ze ambiëren daarin een vaste functie. Over het soort werk wat ze willen doen zijn ze vrij eenduidig; maar liefst 85 procent wil liever projectmatig, dan routinematig werk doen. 'Consultancy' komt als populairste functie uit de bus, gevolgd door 'tester'.

Infirmo is een detacheringorganisatie voor jong, hoogopgeleide IT'ers en is onderdeel van Laurens Simonse Groep. De Infirmo ICT Monitor wordt halfjaarlijks ingezet om de ontwikkelingen op de arbeidsmarkt van startende IT'ers in kaart te brengen. Zie ook www.infirmo.nl.





http://www.infirmo.nl