Gemeente Heemskerk


donderdag, 13 december 2007

Opstarten Algemene Fiets Afhandel Centrale (AFAC)

Om de bestrijding van fietsendiefstal beter aan te pakken gaan de IJmondgemeenten in samenwerking met de politie, de Meergroep en NS Poort een Algemene Fiets Afhandel Centrale (AFAC) oprichten. Beverwijk, Velsen, Uitgeest en Heemskerk bundelen hun krachten en starten gezamenlijk een AFAC op het terrein Wijckermolen 1 bij het treinstation van Beverwijk. De Meergroep is partner in het leveren van personeel.

De AFAC is een opslagplaats voor alle fietsen die in de IJmond worden verwijderd of zijn gevonden. De fietsen worden er opgeslagen en geregistreerd, maar ook teruggegeven aan eigenaren. Fietswrakken en fietsen die na een bepaalde termijn niet zijn afgehaald, worden vernietigd of verkocht. Naast een depot voor verwijderde en gevonden fietsen, vindt er ook controle plaats op diefstal; de AFAC als meldpunt voor vermiste fietsen. Ook preventieve acties als het graveren van fietsen behoort tot de activiteiten van de AFAC. Bovendien biedt de AFAC mooie leer-werkplekken voor de medewerkers van de Meergroep, die op den duur uit kunnen stromen richting de fietsen- of montagebranche.

Bij de start van de AFAC op 1 januari 2008 zijn genoemde activiteiten gecentraliseerd op één locatie in de IJmond. Het terrein met opstallen aan de Wijckermolen 1 in Beverwijk is in verband met de ontwikkeling van de stationsomgeving in principe voor één jaar beschikbaar. In de loop van dit jaar wordt gezocht naar een op maat gesneden definitieve locatie.
Voor de burgers in de deelnemende gemeenten ontstaat met de AFAC op het gebied van gevonden, gestolen en verwijderde fietsen één punt van waaruit alles wordt geregeld.
Amsterdam en Zwolle hebben al een AFAC en in Tilburg wordt er ook een opgericht. Op den duur ontstaat zo een landelijk dekkend netwerk dat geregistreerde fietsen in Nederland kan opsporen.
---