gemeenten Harderwijk, Ermelo, Putten, Nijkerk, Barneveld en Scherpenzeel groen licht gegeven voor de start van vier bovenlokale afz: Gemeente Putten

Genealogisch onderzoek Weeshuis Lidmaten Putten

Vier cultuurprojecten in de West-Veluwe (11-12-2007)
---

Op 6 december jl. hebben de portefeuillehouders Cultuur van de gemeenten Harderwijk, Ermelo, Putten, Nijkerk, Barneveld en Scherpenzeel groen licht gegeven voor de start van vier bovenlokale projecten. De projecten worden in 2008 gerealiseerd op initiatief van Gebiedsgericht Cultuurbeleid West-Veluwe. De projectplannen zijn tot stand gekomen op basis van thematische brainstormsessies met het culturele veld en gesprekken met provinciale en regionale instellingen voor cultuur en toerisme.

Wat ging eraan vooraf?

Gebiedsgericht Cultuurbeleid West-Veluwe is in maart 2007 officieel van start gegaan. Zes gemeenten hebben samen een Visiedocument opgesteld waarin de themas cultuurtoerisme, erfgoededucatie en amateurkunst centraal staan. Ook is er aandacht voor mensen met een beperking. Er zijn nu vier projecten gekozen die in de loop van 2008 worden uitgevoerd.

Cultuurtoerisme: bundeling van het cultuurtoeristisch aanbod in een Kunst & Cultuur Katern

Het culturele veld zit te springen om een goed publiciteitskanaal waar zij haar cultuurtoeristische activiteiten in kan presenteren. Er is immers een goed en een gevarieerd aanbod dat beter voor het voetlicht gebracht kan worden. Daarom is samenwerking gezocht met de reeds bestaande Recreatiekrant, die een uitstekend distributienetwerk kent. Het katern verschijnt minimaal vier keer per jaar. De inhoud van het Kunst & Cultureel Katern wordt bepaald door een redactie die een afspiegeling is van het culturele veld i.s.m. de redactie van de Recreatiekrant.

Erfgoededucatie: Op avontuur met.

Kinderen bewust maken van de omgeving waarin ze opgroeien, dat is wat het erfgoed-educatieproject voor het basisonderwijs wil bereiken. Daartoe worden 6 lokale werkgroepen opgericht, in elke gemeente één. Deze werkgroepen ontwikkelen, samen met Edu-Art, een projectstramien waarbij per gemeente een lokaal historisch figuur het uitgangspunt is.

Kinderen komen zo iets te weten over deze voor de gemeente/regio belangrijke figuur maar ook over de tijd waarin hij/zij leefde en wat daar nu nog van zichtbaar is.

Amateurtheater op locatie

Twee regionale ad hoc amateurtheatergezelschappen gaan in de (na)zomer in zes gemeenten voorstellingen spelen op (bijzondere) locaties. De spelers krijgen gedurende het traject educatieve ondersteuning in het Spelen op locatie. Het project geeft een nieuwe, inhoudelijke impuls aan de amateursector en opent publiek de ogen door te spelen op bijzondere locaties.

Mensen met een beperking

Mensen met een beperking worden (meer) betrokken bij kunst en cultuur door bij de uitvoering van projecten zoveel mogelijk rekening te houden met de bereikbaarheid van locaties. Daarnaast wordt een speciale kunstcursus ontwikkeld.

Gebiedsgericht Cultuurbeleid

Gebiedsgericht Cultuurbeleid West-Veluwe is een samenwerkingsverband van de gemeenten Harderwijk, Ermelo, Putten, Nijkerk, Barneveld, Scherpenzeel en provincie Gelderland. Het wordt uitgevoerd door Kunst en Cultuur Gelderland. Het samenwerkingsverband heeft als doel cultureel beleid te versterken door bovenlokale projecten op het gebied van kunst, cultuur en cultureel erfgoed te initiëren en samenwerking in het culturele veld te bevorderen. Voor meer informatie kunt u terecht bij regiocoördinator Francien Simons, www.kcg.nl of 026
- 351 90 29.