Bopz: Verschillen tussen regio's en tussen zorginstellingen

13/12/2007 09:32



Inspectie voor de Gezondheidszorg



Er zijn grote verschillen in dwangopnames en dwangtoepassingen. In de provincies Limburg, Noord-Holland, Utrecht en Zuid-Holland zijn de afgelopen jaren meer mensen gedwongen opgenomen dan in de rest van Nederland. Ook zijn er grote verschillen in het toepassen van middelen of maatregelen, zoals separatie, medicatie of vastbinden. Er bestaan zowel regionale verschillen, als verschillen per instelling.

Inspecteur-generaal Gerrit van der Wal: "We hebben geen onderzoek gedaan naar verklaringen van de trends. Maar ik vind die verschillen alleen acceptabel als deze zorginhoudelijk te verklaren zijn. Het is dus niet aanvaardbaar als dwangtoepassingen ingegeven zijn door gewoonten, voorkeuren en omstandigheden van zorgverleners en -instellingen. Zorgaanbieders moeten bij zichzelf nagaan waarom zij bepaalde dwangmaatregelen toepassen."

Dit staat in het rapport 'Tabellenboek Bopz 2002-2006' dat door de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) is opgesteld. De voorwaardelijke machtiging, waarbij de patiënt onder voorwaarden thuis mag verblijven, is in dit tabellenboek meegeteld als dwangopname. Het rapport geeft een overzicht van gegevens uit het landelijk registratiesysteem voor de Wet Bopz, Bopzis.

Andere opvallende bevindingen uit het rapport op basis van de geregistreerde gegevens zijn:
1. Het aantal inbewaringstellingen is de laatste jaren gegroeid. Vooral in grote steden worden er meer mensen in bewaring gesteld.
2. Bij de toepassing van dwangbehandeling is er sprake van een verschuiving van het gebruik van separatie naar dwangmedicatie.

De Wet bijzondere opnemingen in psychiatrische ziekenhuizen (Wet Bopz) regelt de gedwongen opname in psychiatrische ziekenhuizen en de interne rechtspositie van zodanig opgenomen personen. De IGZ houdt toezicht op de rechten van alle patiënten die gedwongen zijn opgenomen en behandeld worden.








Inspectie voor de Gezondheidszorg