Provincie Groningen

Technische Adviesgroep N33 geïnstalleerd 13 december 2007

Persbericht van het platform N33

Het Platform N33* heeft afgelopen maandag de Technische Adviesgroep N33 opgericht en daarvoor drie leden benoemd. Deze onafhankelijke adviesgroep adviseert het Platform N33 gevraagd en ongevraagd over bijvoorbeeld het landschapsplan, het Milieu-effectrapport (MER), en het Ontwerp Tracé Besluit (OTB). De adviesgroep krijgt de documenten vroegtijdig aangeboden en levert door het geven van advies daarover een bijdrage aan de kwaliteit van de plannen en de voorbereiding van de verdubbeling van de N33. De Technische Adviesgroep N33 komt begin volgend jaar voor het eerst bij elkaar. De instelling van de Technische Adviesgroep valt samen met de start van de werkzaamheden aan het OTB/MER.

Leden van de Technische Adviesgroep N33 zijn:

* Dhr. Jan Looije (voorzitter) heeft een brede bestuurlijke ervaring ondermeer als wethouder en heeft daarnaast inhoudelijke ervaring opgedaan bij de Rijksdienst voor het Wegverkeer en het Ministerie van Verkeer en Waterstaat.

* Dhr. Piet Muijzert is civieltechnisch deskundige.
* Mevr. Carla Alma is landschapsdeskundige en heeft een brede bestuurlijke ervaring met name op het gebied van natuur en milieukwesties.

De verdubbeling van de N33 is van groot belang voor de regio. Naast het verbeteren van de verkeersveiligheid, betekent de verdubbeling een stimulans van de regionale economie. De N33 ligt echter in een dynamische omgeving met soms tegenstrijdige belangen en doelen (transport en verkeerdoorstroming versus behoud van het landschap). Daarnaast willen de overheden de meest optimale oplossing realiseren voor een zo laag mogelijk budget.

Eerder bleek al dat de betrokkenheid van diverse partijen en betrokkenen bij de verdubbeling van de N33 groot is. Op de startnotitie zijn veel reacties binnengekomen over de te onderzoeken varianten, de landschappelijke inpassing en beperking van milieueffecten.

Eind 2005 heeft de regio met de Minister van Verkeer & Waterstaat een akkoord bereikt over de verdubbeling. In 2014 moet de verdubbeling gereed zijn.


* Het Platform N33 is de bestuurlijke samenwerking tussen de provincies Groningen (voorzitter) en Drenthe, Rijkswaterstaat Noord-Nederland, de Stuurgroep Veenkoloniën en de gemeenten Menterwolde, Veendam, Aa en Hunze en Assen die zich inzet voor de verdubbeling van de N33.

13 december 2007