Persbericht van de Universiteit Utrecht
Wetenschapswinkel Rechten
12 december 2007
Maatschappelijk verantwoord ondernemen gaat verder dan de landsgrens
Gebrek aan regelgeving bij schade door multinational in gastland
Nederlandse multinationale concerns voeren hun activiteiten vaak uit in ontwikkelingslanden. Echter, adequate regelgeving over schade die zij met hun activiteiten in het gastland aanrichten is nauwelijks aanwezig. Hierdoor zijn multinationale concerns ongrijpbare spelers binnen de internationale gemeenschap. Dit blijkt uit een onderzoek van de Wetenschapswinkel Rechten van de Universiteit Utrecht. Het onderzoek wordt op 13 december overhandigd aan Tweede Kamerlid Sharon Gesthuizen van de SP.
Het is een groot probleem wanneer multinationale concerns niet verantwoordelijk kunnen worden gehouden voor schade die zij met hun activiteiten in gastlanden - meestal ontwikkelingslanden - aanrichten. Volgens het onderzoek van Liesbeth Enneking ontbreekt het aan adequate nationale wetgeving in de gastlanden zelf én aan internationale regelgeving om activiteiten van multinationals te reguleren. Ook bij de effectiviteit van zelfregulering, in de vorm van gedragscodes, kunnen vraagtekens worden gezet. In het onderzoek van Enneking worden de mogelijkheden om activiteiten van Nederlandse multinationale concerns in gastlanden vanuit Nederland te reguleren nader belicht. Daarnaast heeft zij onderzocht in hoeverre dergelijke regulering een ontoelaatbare inmenging in de interne aangelegenheden van het gastland oplevert.
Schadeclaims
Vooralsnog lijkt het nationale recht van het thuisland de belangrijkste rol te spelen wanneer het gaat om regulering van multinationale concerns. Zowel bij de Amerikaanse rechter als bij de Engelse rechter zijn al schadeclaims door slachtoffers tegen schadeveroorzakende moedermaatschappijen ingediend. "Het is echter zeker niet uitgesloten dat ook de Nederlandse rechter zich in de toekomst zal moeten buigen over een soortgelijke schadeclaim tegen een Nederlandse moedermaatschappij van een multinationaal concern", aldus Enneking. "Dit geeft aan hoe belangrijk het is dat nader onderzocht wordt welke mogelijkheden tot regulering van multinationale concerns ervoor kunnen zorgen dat maatschappelijk verantwoord ondernemen een 'grensoverschrijdend fenomeen' wordt."
Symposium
Het rapport van Liesbeth Enneking wordt aanstaande donderdag 13 december gepresenteerd tijdens het Engelstalige symposium 'Legal aspects of corporate social responsibility: regulating the transboundary activities of multinational corporations'. Tijdens dit symposium wordt gedebatteerd over de mogelijkheden die het nationale en het internationale recht bieden om grensoverschrijdende activiteiten van multinationale concerns te reguleren. Bovendien geven gastsprekers uit de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk inzicht in de daar bestaande praktijksituaties. Het symposium wordt georganiseerd door de Wetenschapswinkel Rechten van de Universiteit Utrecht. Voor meer informatie www.law.uu.nl/wwr/.
Onderzoeksrapport
'Corporate social responsibility: tot aan de grens en niet verder? Over de regulering vanuit Nederland van de activiteiten van Nederlandse multinationale concerns in gastlanden; foreign direct liability and beyond', Liesbeth Enneking, ISBN 978-90-5213-147-4, 187 p. Uitgever: Wetenschapswinkel Rechten, Universiteit Utrecht.
Wetenschapswinkel Rechten
De Wetenschapswinkel Rechten heeft als taak een brugfunctie te vervullen tussen universiteit en maatschappij. Zij maakt juridisch onderzoek toegankelijk voor non-profit maatschappelijke organisaties. De Wetenschapswinkel Rechten is verbonden aan de faculteit Recht, Economie, Bestuur en Organisatie van de Universiteit Utrecht. Website: www.uu.nl/wetenschapswinkels.
Meer informatie
Hiske Zelen, Wetenschapswinkel Rechten, (030) 253 7025, wewir@law.uu.nl.
Peter van der Wilt, persvoorlichting Universiteit Utrecht, (030) 253 3705, p.m.vanderwilt@uu.nl.
Universiteit Utrecht