Stuurgroep Islam en Burgerschap

Humanistisch Verbond: Socrateslezing 2007

13 december 2007
Humanistisch verbond: Socrateslezing 2007 door Fouad Laroui Evenement: lezing door Laroui over Humanisme en Islam Locatie: Felix Meritis in Amsterdam Tijd: aanvang 19.30 uur Toegang: via aanmelding

Socrateslezing 2007 door Fouad Laroui: Is een humanistische Islam mogelijk?
2e spreker Paul Scheffer

Humanisme en Islam lijken op het eerste gezicht weinig met elkaar te maken te hebben. Toch hebben de tradities meer gemeen dan we denken, aldus Fouad Laroui. In de Socrateslezing gaat hij in op de humanistische elementen in de Islam. Van Fouad Laroui - wetenschapper, schrijver en dichter - verscheen onder meer het boek 'Over het Islamisme. Een persoonlijke weerlegging'. Paul Scheffer - auteur van het bekende 'Het multiculturele drama' en van het recent verschenen 'Het land van aankomst', - zal als 2e spreker een aanvullende lezing houden.

Sinds een paar jaar neemt Laroui actief deel aan het debat over de Islam en de positie van moslims in Nederland. Uit ergernis over de heersende onwetendheid en de gemakzuchtige manier waarop over de Islam wordt gesproken. Voor de jonge generatie moslims lijken maar twee keuzes te bestaan; óf aanhanger te worden van het 'islamisme', de fundamentalistische interpretatie van de Islam, óf te breken met de cultuur. Laroui wil daarnaast een humanistisch alternatief bieden. Dat alternatief ligt besloten in de geschiedenis van de Islam zelf. Laroui vindt het belangrijk de onbekende humanistische Islam onder de aandacht te brengen. Die zou met name jongeren perspectief kunnen bieden. Het kan een perspectief zijn dat aansluit bij de culturele identiteit van moslims en tegenwicht biedt aan toenemende polarisatie en moslimextremisme.

In de Socrateslezing gaat Laroui in op de 'humanistische' traditie in de Islam. Waaruit bestond deze traditie en wat kunnen wij er vandaag nog van leren?
Paul Scheffer relateert de inzet van Laroui aan de hedendaagse integratieproblematiek. Hij gaat in op de 'andere Islam', op het idee van gelijkheid en op de Nederlandse omgang met de orthodoxe kanten van de Islam.

De Socrateslezing
De jaarlijkse Socrateslezing wordt sinds 1983 georganiseerd. De lezing beoogt een commentaar te geven op maatschappelijke ontwikkelingen, vanuit humanistische perspectief. Eerder werd de Socrateslezing uitgesproken door onder meer Fernando Savater, Lodewijk de Waal, Hans Achterhuis, Anil Ramdas, Evelien Tonkens en Tsjalling Swierstra.

Locatie: Felix Meritis, Keizersgracht 324 Amsterdam

Toegang is gratis, wel graag aanmelden, liefst vóór 3 december via www.humanistischverbond.nl of tel: 020 - 521 90 00

De Socrateslezing wordt georganiseerd door het Humanistisch Verbond en de Humanistische Alliantie