Bartiméus


Opbergen... en terugvinden

| 6 december 2007

Mensen met een visuele beperking tasten soms niet alleen letterlijk, maar ook figuurlijk in het duister als het gaat om het zoeken van opgeborgen spullen als kleding, gereedschap, post en administratie, hobbymaterialen, muziek en keukengerei. 'Opbergen... en terugvinden' kan voor hen als een lichtbaken zijn: het boek staat vol aandachtspunten en tips voor het opzetten van opbergsystemen en informeert daarnaast over velerlei vormen van merken en merkmaterialen.

Voorbeelden uit de praktijk
Auteur Gerda Swellengrebel werkte jarenlang als ergotherapeut met blinde en slechtziende mensen. Zij heeft haar veelheid aan praktijkervaringen gebundeld tot een praktische handleiding waarmee iemand die slechtziend of blind is rechtstreeks aan de slag kan. De auteur bepleit dat volwassenen met een visuele beperking waar mogelijk zélf hun opbergsysteem bedenken. Daar hebben zij het meeste baat bij. In het boek vinden zij informatie over systematische indelingen, kleur en contrast, verlichting en een optimaal gebruik van de bergruimte. Vervolgens worden er verschillende mogelijkheden voor opbergsystemen behandeld: van kleding tot post en van speelgoed tot geld. Het tweede deel van het boek gaat over het merken (of markeren) van artikelen die de inhoud van de opbergsystemen vormen. Een veelheid van merkmateriaal passeert de revue, van een ouderwetse reglette tot de nieuwste ontwikkeling (tot juni 2007) op het gebied van ingesproken labeling met gebruikmaking van RFID (Radio Frequence Identification). 'Opbergen... en terugvinden' biedt tientallen tips en geeft praktijkvoorbeelden die de auteur in haar werk is tegengekomen. De doeltreffende en humoristische (werk)tekeningen van illustrator Peter Moorman verduidelijken en verluchtigen de tekst.

Opbergen... en terugvinden is in eerste instantie voor de doelgroep geschreven. Maar dient het ook voor hulpverleners en begeleiders als inspiratiebron en naslagwerk.

CD
Voor mensen die liever een gesproken versie van het boek gebruiken, is 'Opbergen... en terugvinden' ook verkrijgbaar met een audio-cd, die achter in het boekje is ingestoken. De uitgave heeft zo een dubbele functie. Familieleden, begeleiders of anderen kunnen de gedrukte versie gebruiken en even iets terugzoeken.

Presentatie
Op 13 december 2007 wordt 'Opbergen... en terugvinden' om 15.00 uur gepresenteerd. Belangstellenden zijn van harte welkom bij Bartimeus Deventer, Pikeursbaan 15, 7411 GT te Deventer. Tijdens de presentatie zal de auteur vertellen over de totstandkoming en de inhoud van het boek. Daarna volgt een korte lezing over de (merk)mogelijkheden met RFID. Tot slot zal één van de oud-cliënten van Bartiméus een anekdote vertellen over zijn ervaring met opbergen... en terugvinden. U kunt zich opgeven via receptiedeventer@bartimeus.nl.

Bestelinformatie
'Opbergen... en terugvinden' kost: 14,95 euro, en inclusief cd: 19,95 euro. Het boek is te bestellen bij:
Bibliotheek en Documentatie
Postbus 1003
3700 BA Zeist
0900-77 888 99 ( 0,05 p/m)
bibliotheek@bartimeus.nl
www.bartimeus.nl/publicaties

Klik hier voor een overzicht van de persberichten Spring naar de gerelateerde items

Logo Bartiméus, ga naar de homepage

Over Bartiméus

Kennisbank

Werken bij Bartiméus

Hulpmiddelen


* Ga naar rubriek over dagelijks leven Dagelijks leven