Waterschap Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden


Waterschap en gemeente heropenen gerestaureerde sluis en gemaal Sandwijck in De Bilt

11 december 2007 - Tijdens een feestelijke bijeenkomst op 11 december hebben de dijkgraaf van Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden, de heer P. Poelmann en wethouder A.J. Ditewig van de gemeente De Bilt de gerestaureerde sluis en gemaal Sandwijck in de Biltse- en Zeister Grift in De Bilt heropend.
De openingshandeling vond plaats door een informatiebord over de sluis en het gemaal uit het water te `vissen'.

De restauratie is in goede samenwerking met de gemeente De Bilt tot stand gekomen. De sluis is een gemeentelijk monument. Daarom was er een gemeentelijke monumentenvergunning nodig voor de uitvoering van de werkzaamheden.

Sluis Sandwijck

Sluis Sandwijck is een gemeentelijk monument. Daarom is de restauratie van dit cultuurhistorische object op een passende manier uitgevoerd. Ook is er nauw samengewerkt met de gemeente De Bilt. Om de sluis te kunnen restaureren moest de sluiskolk droog gezet worden. Om opbarsten van de sluisvloer door de waterdruk te voorkomen zijn er 56 zogenaamde big-bags (grote zandzakken) geplaatst. Om de watervoorziening en watercirculatie tijdens de werkzaamheden veilig te stellen werd een noodpomp met afvoerleidingen opgesteld. De sluis was lange tijd in gebruik als schutsluis. Ten behoeve van het waterkwaliteitsbeheer werd in 1979 in de sluis een water-opvoergemaal gebouwd. Daarmee werd de stromingsrichting van het water omgekeerd.

Gemaal

Het gemaal heeft een belangrijke functie om het water van de Zeistergrift op peil te houden en het verversen en doorspoelen van het gezuiverde water van de zuiveringen van De Bilt en Zeist via de Grift en de Hakswetering naar de Kromme Rijn. Dit gemaal is in 1979 gebouwd.

Het vijzelgemaal maakte veel draaiuren en trok nogal wat waterplanten, hout, bladeren e.d. naar het vuilrooster. Om dit automatisch te verwijderen en het gemaal ongestoord te kunnen laten draaien, heeft het waterschap een krooshekreiniger met vuilstortbak en rondom een veiligheids-hekwerk geplaatst. Het vijzelgemaal is ook gerenoveerd. De vijzelbeschoeping is aan de voorzijde visvriendelijk vormgegeven. De vijzel is ruim gedimensioneerd en heeft een laag toerental. Daarom levert dit gemaal weinig problemen meer op voor vismigratie.

Cultuurhistorie

Het waterschap draagt cultuurhistorie van kunstwerken een warm hart toe en vindt het belangrijk deze cultuurhistorische objecten voor het nageslacht te bewaren.
De restauratie van sluis Sandwijck in de Biltse- en Zeister Grift is inmiddels de 6e sluis die ons waterschap heeft gerestaureerd. Zo zijn achtereenvolgens verbeterd: sluis Woerdense Verlaat, sluis Bodegraven, sluis Werkhoven, inlaatsluis Wijk bij Duurstede en sluis Cothen. Voor volgend jaar staat de Haanwijkersluis in Harmelen op de planning.