Groep Colruyt

Halle, 11/12/2007

NV ELDEPASCO OFFICIEEL OPGERICHT

Vandaag werd de naamloze vennootschap NV ELDEPASCO officieel opgericht. Eldepasco bundelt de krachten van vier Belgische bedrijven voor een nieuw en krachtig windpark in de Noordzee.

Vandaag vond de officiële ondertekening plaats van de NV Eldepasco. Hiermee wordt een duidelijk signaal de wereld ingestuurd dat de partners van Eldepasco voluit willen gaan voor de realisatie van een nieuw windpark in de Noordzee.

Aspiravi, Electrawinds, Depret/Artes-groep en WE-Power (dochtervennootschap van Colruyt) willen samen een park van 36 windturbines in de Noordzee realiseren met een totaal geïnstalleerd vermogen van 216 MW. De verwachte opbrengst bedraagt 734 GWh/jaar, wat ongeveer overeenkomt met het elektriciteitsverbruik van 750.000 Belgen.

De windturbines worden ingeplant op de 'Bank Zonder Naam'. Die bevindt zich op zo'n 35 km van de Noordzeekust; circa 7 km ten noorden van de Thornton-bank. Die zone buiten de territoriale zee wordt als heel geschikt beschouwd voor de bouw van windturbines: weinig visuele impact op het vasteland, weinig effect op de flora en fauna en op de activiteiten in zee.

Voor de keuze van de 36 windturbines wil Eldepasco de best beschikbare technologie aanwenden, om een zo groot mogelijk productievermogen te halen. Het voorziene type windturbine heeft een masthoogte van zo'n 110 meter en een rotordiameter van 130 meter, met een vermogen van 6 megawatt. De investering bedraagt zo'n 600 miljoen euro.

De concessie voor de bouw van het windmolenpark werd inmiddels verleend aan Eldepasco en de milieueffectrapportage is afgerondOp korte termijn zullen nu de verschillende vergunningen aangevraagd worden voor de bouw op zee en voor de aanleg van de kabels in zee en op het land.. Streefdoel is om in 2009 de verschillende contracten te finaliseren en aansluitend met de bouw aan te vangen. Met de oprichting van de NV Eldepasco wordt het pad nu geëffend om voluit te gaan in de voorbereiding van de bouwfase.

NV Eldepasco

De oprichting werd ondertekend door (vlnr) dhr. Robert Hoornaert, gedelegeerd bestuurder Artes Group, dhr. Jean de Leu de Cecil, secretaris Raad van Bestuur Colruyt, dhr. Rik Van de Walle, algemeen directeur Aspiravi en dhr. Luc Desender, gedelegeerd bestuurder van Electrawinds.

Wie is Eldepasco?
================

Voor de aanvraag van de concessie en vergunningen, bundelen 4 Belgische bedrijven hun krachten. Voor de realisatie van het project richten ze samen een nieuwe vennootschap op: een unieke combinatie van de kennis, technologie en ervaring van vier bedrijven die nodig is om een grootschalig windpark in zee te bouwen, te financieren en te exploiteren.

Aspiravi

NV Aspiravi is een jong bedrijf met veel ervaring. Zij is gespecialiseerd in windenergie, maar is bovendien ook bekend met waterkracht, biogas, biomassa en milieuvriendelijke warmtekrachtkoppeling. Aspiravi bezit het grootst aantal turbines in Vlaanderen. Haar bekendste windmolenparken zijn Zeebrugge, Gistel en Lommel. Het Aspiravi-productiepark telt 67 windturbines met een gezamenlijk vermogen van 63.000 kW. Hiermee wordt jaarlijks circa 120 miljoen kWh geproduceerd. De volgende 2 jaar komen daar nog vier windmolenparken bij waardoor de totaal jaarlijkse energieopbrengst met zuivere windenergie op circa 160 miljoen kWh zal uitkomen.

Electrawinds

Electrawinds, momenteel de grootste private speler op de Belgische markt van hernieuwbare energie, werd opgericht in 1998. Oorspronkelijk concentreerde het bedrijf zich enkel op windenergie, maar later werd ook geïnvesteerd in andere vormen van hernieuwbare energie, zoals biomassa en zonne-energie. Electrawinds beschikt over projecten in binnen- en buitenland met een totaal vermogen van ca. 270 MW.

Depret (dochter van Artes-groep N.V.)

Voor de voorbereiding en de bouw van het project wordt een beroep gedaan op de expertise van de firma Depret N.V. Depret is een algemene bouwkundige aannemer, dochter van de Artes Group NV, o.m. gespecialiseerd in waterbouw. In de voorbije jaren heeft Depret reeds veel ervaring opgedaan met het bouwen van offshore constructies in het buitenland, in het bijzonder in de bouw van windmolenparken in de Thames, voor de Zweedse kust, in Denemarken, enz.

WE-Power (Colruyt)

NV WE-Power werd door Colruyt opgericht. Colruyt wil immers blijven investeren in hernieuwbare energie. Dit kadert volledig in het Green Line-programma voor een beter leefmilieu. Uit eigen ervaring met de windturbine in Halle en Ghislenghien blijkt bovendien dat het project economisch rendabel kan zijn. WE-Power participeert verder nog in een windmolenproject te Ieper. Met het oog op verdere beperking van de CO2 uitstoot investeert Colruyt ook in zonnepanelen op haar winkels en distributiecentra.