Ingezonden persbericht


PERSBERICHT
10 december 2007

NK Poetry Slam 2007: doorbraak voor een genre

Het NK Poetry Slam, dat afgelopen zaterdag werd gewonnen door dichter Berhard Christiansen, betekent een doorbraak voor de poetry slam als genre. Jurylid Ilja Leonard Pfeijffer, gerenommeerd poëziecriticus, zei naar aanleiding van de finale tussen Bernhard Christianen en Marlies Somers: "Alles dat je wil dat poëzie is, en alles wat je wilt dat theater is, gebeurt op dat podium; en het ontstaat ook nog ter plekke. Ik vond het echt ontroerend mooi."

Poetry Slam is een jong genre in de literatuur dat tot nu toe door de literaire wereld met enige argwaan werd bekeken. Het Poëziecircus in Utrecht organiseert het NK Poetry Slam om de ontwikkeling van deze podiumkunst verder te stimuleren. De NK fungeert als motor van talrijke regionale slams. Inmiddels zijn er 19 poetry slams in Nederland, waarvan de bekendste de maandelijkse poëzieslag van Festina Lente in Amsterdam is.

Foto's, verslagen en videoverslag beschikbaar
Inmiddels staan op www.nkpoetryslam.nl fraaie foto's van de finale, een videoverslag met daarin o.a. het juryoordeel van Bart Chabot en Ilja Pfeijffer, de complete uitslagen, en links naar diverse ooggetuigenverslagen. Een overzicht van alle regionale poetry slams staat op www.dichtpodia.nl .

Goede mogelijkheden voor radio en tv
Het Poëziecircus, organisator van het NK Poetry Slam, wijst erop dat Poetry Slam een literair genre is dat zich bij uitstek voor radio en tv leent. De nieuwe Nederlands Kampioen Poetry Slam kan een zeer interessante gast en tussenact in programma's zijn. De WDR in Duitsland bracht in het voorjaar van 2007 al een serie van 9 afleveringen met beelden van Duitse poetry slams.

EINDE PERSBERICHT

----------