KNMG

KNMG: goedkoop voorschrijven als het kan, duurder als het niet anders kan

De KNMG reageert hiermee op de KNMP-campagne "Slikt u alles van uw zorgverzekeraar?" De KNMG vindt dat artsen de mogelijkheid moeten blijven houden om het geneesmiddel van hun eigen keus voor te schrijven als zij dat voor die patiënt noodzakelijk vinden, ook als dat afwijkt van wat verzekeraars vergoeden. De KNMG vindt dat zorgverzekeraars niet naar willekeur en meermalen per jaar wisselende beperkingen in de te vergoeden medicijnen kunnen aanbrengen, zoals het nieuwe "Beleidsdocument Gezamenlijk Preferentiebeleid" van Zorgverzekeraars Nederland suggereert. Patiënten kunnen dan immers niet vertrouwen op het door hen afgenomen pakket en artsen moeten met allerlei verschillende pakketten rekening houden.

Hiermee reageert de KNMG op de campagne van de apothekersvereniging KNMP tegen zorgverzekeraars die gebruik maken van hun wettelijke mogelijkheid om te bepalen welke geneesmiddelen vergoed worden en welke niet. Dat gebeurt overigens al langere tijd, maar het lijkt er op dat zorgverzekeraars hun beleid verder aanscherpen.

Het uitgangspunt van de KNMG is en blijft dat de arts bepaalt wat voor de patiënt het beste is, conform de daarvoor geldende medisch inhoudelijke richtlijnen. Hierbij is het adagium: "goedkoop als het kan, duurder als het niet anders kan". Van artsen, apothekers en hun organisaties mag daarnaast een gedegen beleid worden verwacht, gericht op de totstandkoming van een doelmatig geneesmiddelenpakket. Doelmatig én veilig voorschrijven door artsen, en doelmatig afleveren door apothekers. Zorgverzekeraars kunnen en moeten hier zeker een rol in spelen. Het zou zorgverzekeraars sieren als zij in overleg met artsenorganisaties zouden bepalen wat de beste manier is waarop verzekeraars hieraan kunnen bijdragen.