Ingezonden persbericht
Naarden, 11 december 2007
Succesvol pilotproject openbare verlichting met energiezuinige led-verlichting in Rotterdam, Almere en Londen melden zich aan
Energiezuinige led-verlichting vergroot ook veiligheidsgevoel
Rotterdam / Den Bosch / Gouda - Het eerste openbaar verlichtingsproject in Nederland op basis van energiezuinige LED-lampen dat afgelopen zomer in Rotterdam startte, is succesvol verlopen. Zowel de gemeente Rotterdam, de bewoners, technisch dienstverlener Imtech als LED-leverancier Lemnis Lighting zijn tevreden met dit pilotproject. Daarmee inspireert Rotterdam andere steden tot duurzaamheid. De gemeente Almere heeft zich aangemeld als tweede Nederlandse gemeente waar deze vorm van openbare verlichting zal worden toegepast. Ook Londen heeft interesse in een pilotproject.
Meer zicht met minder licht: substantiële energiebesparing
Lemnis Lighting is in samenwerking met de gemeente Rotterdam en technisch dienstverlener Imtech deze zomer gestart met een openbaar verlichtingsproject op basis van LED-verlichting in de Rotterdamse wijken Kralingen en Prinsenland. Aanleiding was het bezoek van burgemeester Ivo Opstelten van Rotterdam aan de klimaatconferentie met Bill Clinton, mei 2007 in New York. 40 wereldsteden hebben zich daar verenigd in C40 om de CO2-uitstoot te reduceren. Rotterdam heeft zich tot doel gesteld om de CO2-uitstoot in 2025 te reduceren met 50% ten opzichte van 1990.
Gebaseerd op LED-technologie (Light Emitting Diode) hebben Imtech en Lemnis Lighting, als onderdeel van het Rotterdam Climate Initiative, de handen ineengeslagen om op de markt van openbare verlichting energiezuinige toepassingen te introduceren. Lemnis Lighting bezit het intellectueel eigendom van deze innovatieve technologie. Imtech (Imtech Infra) is een grote speler op de Europese markt voor onder andere openbare verlichting en technische infrastructuur. Kennis van beide ondernemingen leidt tot innovatieve, energiezuinige en duurzame producten in openbare verlichting. Bij deze ontwikkeling wordt intensief samengewerkt met onder andere TNO en het Eindhovense technologiebedrijf OTB Group BV. SenterNovem, onderdeel van het Ministerie van Economische Zaken, heeft een subsidie toegekend. Met LED-verlichting is nu al 30 tot 50% energiebesparing te behalen op het energieverbruik ten opzichte van de conventionele openbare verlichting. Ook de zeer lange levensduur van LED-verlichting draagt sterk bij aan deze duurzame oplossing. Op basis hiervan verwachten Imtech en Lemnis Lighting een grote vraag naar openbare verlichting gebaseerd op LED-technologie.
Veiligheid en energiebesparing gaan hand in hand
Met energiezuinige LED's is een lichtbron ontwikkeld die licht uitstraalt dat door het menselijke oog als goed zichtbaar wordt ervaren en waardoor men in het donker veel verder en gemakkelijker kan zien (mesopisch licht). Op die manier is er met aanzienlijk minder energie meer zicht en betere kleurherkenning in het donker. Dat laatste is met name belangrijk voor het gevoel van veiligheid. De ogen van de mens kijken 's nachts via zogenaamde 'staafjes' en overdag via 'kegeltjes'. De kegeltjes zijn veel gevoeliger voor licht en hebben dus ook veel minder licht nodig om goed te kunnen zien. Met de traditionele straatverlichting wordt het daglicht nagebootst zodat we onder de straatlamp goed kunnen zien. Het grote nadeel is echter dat het buiten de lichtbron aardedonker is en de ogen telkens weer moeten wennen aan het donker en dan weer aan het licht, donker etc. Bij LED-verlichting ervaren onze ogen de verlichting anders. We zien niet slechts de tunnel van licht, maar ook veel van de omgeving. Daardoor ontstaat er een groter gevoel van veiligheid. Het is dus niet alleen energiezuinig en dus derhalve financieel voordelig, maar het licht is ook veiliger.
In de betreffende straten in Rotterdam is een huis aan huis enquête gehouden waarbij de bewoners het nieuwe licht als zeer positief beoordeeld hebben. Namens de bewonersvereniging Kralingen Oost reageert de heer Stock : 'Wij zijn blij met de duurzame initiatieven die door de Gemeente worden genomen. De eerste resultaten van deze LED- verlichting zijn goed. Ook hebben de betrokken bedrijven toegezegd iets aan de 'glare' / verblinding te doen'.
'We zijn blij dat Rotterdam als onderdeel van C40 een belangrijke rol speelt en dat er nu al internationale navolging is van andere steden in de wereld', aldus de Rotterdamse burgemeester Ivo Opstelten. 'De LED-straatverlichting levert een belangrijke bijdrage aan onze doelstelling om de CO2-uitstoot in onze stad te verminderen. Dat het daarnaast ook het veiligheidsgevoel vergroot en financieel aantrekkelijk is, is natuurlijk fantastisch. Uit diverse buurtonderzoeken blijkt dat ook bewoners met dit duurzame licht zeer tevreden zijn'.
Interesse uit binnen- en buitenland
Minister Cramer van VROM zal binnenkort een bezoek brengen aan het Rotterdamse pilotproject. 'Ik ken de nieuwe straatlampen en volg dit project met grote belangstelling", aldus de minister. 'Dit zijn de projecten die in de toekomst kunnen bijdragen aan onze doelstelling om de CO2-uitstoot te reduceren'.
Ook vanuit de gemeente Londen is er inmiddels belangstelling voor deze duurzame vorm van openbare verlichting. Specialisten uit Londen hebben de verlichting bestudeerd. Ook Londen gaat nu ook een test doen met deze verlichting.
Profiel Lemnis Lighting
Lemnis Lighting, een dochteronderneming van Tendris Holding, is actief in de lichtindustrie op het gebied van LED (Light Emitting Diode). Lemnis heeft de LED-technologie op zodanige wijze ontwikkeld dat deze toepasbaar is in diverse bestaande en nieuwe lichtconcepten.
Lemnis draagt met haar technologie bij aan een versnelde acceptatie van de LED als belangrijkste energiezuinige en duurzame lichtbron in de markt. Lemnis Lighting is gevestigd in 's-Hertogenbosch en San Francisco en werd in 2005 opgericht door twee achterkleinzonen van Anton Philips.