Gemeente Breda

Raad van Toezicht Beyerd een feit: Hedy dAncona is voorzitter

DSC_0111.JPG

De Raad van Toezicht van De Beyerd, Nationaal Museum voor Grafische Vormgeving, is op dinsdag 11 december voor het eerst bijeen geweest in Breda.
Voorzitter van de Raad is mevrouw Hedy dAncona, onder meer oud-minister van Welzijn, Volksgezondheid en Cultuur. De Raad houdt toezicht op de raad van bestuur van het museum en komt enkele keren per jaar bijeen.

Naast Hedy d Ancona zijn de volgende personen tot de Raad van Toezicht toegetreden:


- Wim van Fessem, procureur-generaal in Den Haag, voormalig kamerlid en voormalig wethouder te Breda;


- Jules van de Vijver, Directeur van St. Joost/Avans, Hogeschool der Kunsten in Den Bosch en Breda;


- Rob Huisman, directeur van de Beroepsorganisatie Nederlandse Ontwerpers;


- Jan van Laarhoven, voormalig directeur van het Noordbrabants museum in Den Bosch.

De Bredase wethouder Wilbert Willems van Cultuur is blij met de samenstelling van de raad:

Deze leden zijn gepokt en gemazeld in het maatschappelijke en culturele leven. Zij hebben allemaal hun eigen expertise zodat er een brede kennis aanwezig is. Niet alleen over grafische vormgeving en over de museumwereld maar ook over juridische zaken, het bedrijfsleven en financiën.

De Beyerd, Nationaal Museum voor Grafische Vormgeving

Medio 2008 opent het nieuwe museum zijn deuren. De Beyerd richt zich als eerste museum in de wereld specifiek op grafische vormgeving. Een instituut dat tegelijkertijd museum, kenniscentrum, onderwijsomgeving, winkel voor beeldcultuur, ontwerperscafé en productiehuis voor grafische vormgeving zal zijn.

Het oude poortgebouw uit 1643 is gerenoveerd door architect Hans van Heeswijk en uitgebreid met nieuwe museale ruimten. Het gebouw herbergt zes grote en hoge expositieruimten (met in totaal 1.300 m2 oppervlakte), een kenniscentrum voor studenten, beroepsgroepen en wetenschappers, een auditorium en een depot voor de collecties. Dit alles onder één dak.

Met een vaste overzichtstentoonstelling, een breed aanbod van wisselexposities en educatieve activiteiten streeft de Beyerd naar een bezoekersaantal van 40.000 per jaar, zowel uit de regio als uit binnen- en buitenland.. In dit nieuwe museum kan het publiek op een inspirerende manier kennis maken met grafische vormgeving.

De missie van het museum is het bijeenbrengen, beheren en onderhouden van informatie en kennis binnen het vakgebied grafische vormgeving en het op toegankelijke, overzichtelijke wijze overdragen hiervan op jongeren, jong volwassenen, cultuurgeïnteresseerd publiek en beroepsbeoefenaren. Het kenniscentrum voedt de publieksprogrammas met inhoud en ondersteunt in- en externe onderzoekers, publicisten, verzamelaars, collectiebeheerders en ontwerpers bij de voorbereiding van inhoudelijke activiteiten.

Breda, 11 december 2007