SGP


11 - 12 - 07 | Bijdrage SGP begroting Sociale zaken

Twee groepen springen er bij dit kabinet relatief slecht uit. Dat zijn de gezinnen met kinderen en chronisch zieken en gehandicapten.
Hun koopkracht blijft achter bij die van de rest van de samenleving. Juist dit 'christelijk-sociale' kabinet had hier beter moeten presteren.

---

----------

Begroting Sociale zaken
11 december 2007
Ir. B.J. van der Vlies

KOOPKRACHTBEELD
Voorzitter, ondanks de lagere groei van 2¼% voor het komende jaar, presteert de economie al een aantal jaar erg goed. Reden voor dankbaarheid! Daar staat tegenover dat het Nibud, ondanks de positieve koopkrachtplaatjes van het kabinet, een totaal ander koopkrachtbeeld zien: het jaar 2008 wordt voor 75 van de berekende 100 gezinssamenstellingen duurder dan 2007. Gezinnen met kinderen zijn helemaal het kind van de rekening, soms zelfs met -0,9%! Hoe verklaart de minister dat verschil met de begroting?

Chronisch zieken en gehandicapten
Voorzitter, ook aandacht is nodig voor het koopkrachtbeeld van chronisch zieken en gehandicapten. Door een aantal kabinetsmaatregelen, zoals de versobering van de buitengewone uitgavenregeling en de afbouw van de algemene heffingskorting worden zij onevenredig hard getroffen. Het kabinet moet bijvoorbeeld toch óók beamen dat deze groep vaak niet eens in staat is om te werken? Daarom dringen wij met klem aan op aanvullende maatregelen ter verbetering van de koopkracht van deze doelgroep. Laat hen deze keer niet aan het kortste eind trekken!

VERGRIJZING EN ARBEIDSPARTICIPATIE
Voorzitter, minstens zo groot als de blijdschap dat we ouder worden, is de zorg hoe we dat moeten financieren. Daar zou je grijze haren van krijgen! Het SGP-standpunt wordt steeds meer bevestigd dat ouderen - naast het verminderen van de staatsschuld â dé oplossing voor het vergrijzingsvraagstuk in handen hebben. Als zij meer en langer actief zijn, wordt volgens verschillende economen de angel uit het vergrijzingsprobleem behaald. Mijn fractie ondersteunt daarom de maatregelen die erop gericht zijn om deze doelgroep aan het werk te krijgen en te houden. Daarbij moet doorwerken tot na de 65 mogelijk zijn, en - met behoud van de mogelijkheid tot maatwerk - bevorderd. Kan de minister stimuleren dat in caoâs artikelen geschrapt worden die bepalen dat de arbeidsovereenkomst eindigt als werknemers de 65-jarige leeftijd bereiken?

ONTSLAGRECHT EN ARBEIDSPARTICIPATIE
Nu de discussie over het ontslagrecht voorlopig van de baan is, richt de minister zich op de toename van de arbeidsparticipatie. Dat is een goede zaak. De SGP vindt dat vergroting van de arbeidsparticipatie losgezien moet worden van versoepeling van het ontslagrecht. Dat betekent echter niet dat het huidige ontslagstelsel niet fors eenvoudiger moet. Daarnaast moet de ontslagvergoeding gelijkgesteld worden aan de huidige kantonrechterformule. Wil de minister deze gedachte - uitgedacht door de RMU - ook uitdrukkelijk meenemen in de commissie?

PARTICIPATIE VROUWEN
Mijn fractie heeft moeite met de drang van het kabinet om koste wat het kost zoveel mogelijk vrouwen met kinderen de arbeidsmarkt op te krijgen, zonder rekening te houden met het feit dat veel vrouwen er bewust voor kiezen om niet (méér uren) te werken. Uit onderzoek blijkt namelijk dat 44%(!) van de ouders ervoor kiest om de kinderen zelf op te voeden in plaats van de kinderopvang. Op welke manier gaat de minister deze geluiden verwerken in zijn beleid?

FLEXIBELE ARBEIDSRELATIES
Als gevolg van de ontwikkelingen op de arbeidsmarkt beginnen steeds meer werknemers voor zichzelf als zzpâer. Voor deze groep is sprake van een beperkte sociale zekerheid. De SGP pleit voor betere sociale (vang)netregelingen en goedkopere regelingen op het terrein van pensioenen en arbeidsongeschiktheid. Welke maatregelen gaat de minister hier in de komende tijd voor nemen?

UITSTAPPROGRAMMA'S
Voorzitter, mijn fractie heeft in motie Van der Staaij C.S. gevraagd om uitstapprogramma's voor prostituees te stimuleren danwel te faciliteren. Nu blijkt echter dat slechts 6% van de gemeenten aandacht besteedt aan uitstapmogelijkheden voor prostituees. Er dreigt nu een stammenstrijd tussen SZW en Justitie wie verantwoordelijk is. Daarom de vraag: welke acties ondernemen welke de ministers om uitvoering te geven aan de motie?

WERKNEMERS OOST-EUROPA
Voorzitter, werknemers uit Oost-Europa blijven de gemoederen bezighouden. De SGP-fractie heeft in dat kader enkele belangrijke voorwaarden gesteld, waaronder de eis dat er geen verdringing mag plaatsvinden op de arbeidsmarkt en dat de huisvestingsproblematiek opgelost moest zijn. Hoe reageert de minister in dezen op de actualiteit?

BINNENVAART
Tenslotte. Bij de begroting van VW heeft de SGP-fractie aandacht gevraagd voor het eenvoudiger toelaten van bemanningsleden uit niet-EUlanden op Nederlandse binnenvaartschepen, m.n. uit de Filippijnen. De staatssecretaris van VW reageerde daar positief op en heeft toegezegd hierover met SZW in overleg te treden. Op welke termijn kunnen we een reactie tegemoet zien?
Bijdrage SGP begroting Sociale zaken