EVO, Ondernemersorganisatie voor logistiek en transport
http://www.evo.nl

12/11/2007 - EVO: âSterke arm inzetten om Italiaanse wegblokkades te brekenâ

wegblokkades te brekenâ

Vervoerders blokkeren deze week de Italiaanse wegen. Het uitzicht op een snel einde aan de blokkades is verdwenen nu de onderhandelingen tussen de vervoersorganisaties en de regering van hedenochtend zijn mislukt. De posities van beide partijen zijn onveranderd gebleven. Ondertussen worden de acties voortgezet, met blokkades van de grens met Zwitserland en Frankrijk, grote havens, doorgaande routes en benzinestations tot gevolg. EVO wil dat de Italiaanse regering ingrijpt en actievoerders laat oppakken wanneer zij ook na een boete niet willen wijken.

De Commissie van Toezicht op Stakingen heeft de protestacties van de vervoerders streng bekritiseerd omdat het wegvervoer grote hinder ondervindt. De president van de Commissie, de heer Martone, heeft aangegeven dat sancties worden opgelegd als de protestacties doorgaan. De Commissie heeft de kwestie ook neergelegd bij het Italiaanse Ministerie van Binnenlandse Zaken en het Ministerie van Transport met de opmerking dat op basis van de Verkeerswet dergelijke wegblokkades niet zijn toegestaan.

Grootschalige blokkades blijven bevestigd tot en met vrijdag 14 december. Wel hebben de vervoersorganisaties aangegeven de onderhandelingen te willen hervatten. De belangrijkste eisen van de vervoersorganisaties blijven kortingen op benzine en verlaging van de belastingdruk. De vervoersorganisaties die de onderhandelingstafel hebben verlaten, vertegenwoordigen 80% van de Italiaanse vervoerders.

Eerder had EVO minister Eurlings van Verkeer en Waterstaat en Transportcommissaris Barrot verzocht om Italië te vragen een einde te maken aan de blokkades. Deze actievorm druist regelrecht in tegen het beginsel van vrij verkeer van goederen en personen binnen de Europese Unie. In de Interne Markt Raad van 18 mei 1998 is een resolutie aangenomen die voorziet in een interventiemechanisme zodra het vrij verkeer van goederen in het geding komt. De Europese Commissie kan in dit geval aan Italië vragen welke maatregelen het neemt om de blokkades op te heffen.