Gemeente Deventer

Leren en werken in de Stedendriehoek

Overheden, werknemers, werkgevers en onderwijsinstellingen in de Stedendriehoek (dat is ruwweg de regio Apeldoorn-Deventer-Zutphen) tekenen op woensdag 12 december een afspraak om de komende jaren de bijscholing van werkenden fors te stimuleren. Doel is om circa 400 mensen bij te scholen. De regio vraagt voor dit project een subsidie aan van vier ton bij de ministeries van Onderwijs en Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Het gaat om een nieuwe aanpak, die uit drie onderdelen bestaat:


1. Het in kaart brengen van de praktijkervaring van werkenden. Daarbij kan blijken dat werknemers zoveel hebben geleerd in de praktijk, dat ze bijvoorbeeld al bijna op een MBO- of HBO-niveau zitten. Ze krijgen nu de kans om met het volgen van enkele ontbrekende modules daadwerkelijk dat diploma te krijgen.


2. Er komen afspraken om mensen in een leer-werk-baan te krijgen: 4 dagen werken en 1 dag naar school. Op die manier komen bedrijven aan vakmensen en blijven werkenden verzekerd van een baan.


3. In Deventer is al een Werkleercentrum, een loket waar werknemers, werkzoekenden en werkgevers informatie kunnen krijgen over bijscholing. Nu zullen ook in Apeldoorn en Zutphen vergelijkbare loketten worden geopend. In het komende halfjaar wordt uitgezocht waar en hoe precies.

Werkleercentrum

Met deze aanpak heeft Deventer al ervaring opgedaan. In de Gibsonstraat in Deventer is sinds april 2007 het Werkleercentrum geopend. In dat centrum zijn 150 mensen geholpen met beroepskeuzeadvies, adviezen opleidingen en de subsidiemogelijkheden op dit gebied. Daarbij gaat het vooral om werkzoekenden en ook werkenden die van baan willen veranderen. Daarnaast zijn met werkgevers afspraken gemaakt over de bijscholing van werkenden. Inmiddels zitten er 100 extra mensen in een leer-werk-baan (4 dagen werken, 1 dag naar school). Vanwege deze successen gaan nu dus ook de regio's Apeldoorn en Zutphen meedoen, zodat er nog veel meer mensen opgeleid gaan worden.

Samenwerking

De initiatiefnemers van het project zijn de gemeenten Apeldoorn, Deventer, Zutphen, Lochem, Bronckhorst, Voorst, Heerde, Olst-Wijhe, het CWI, het UWV, Saxion Hogescholen, ROC Aventus, MKB, VNO-NCW en de Kamer van Koophandel. Bij het Werkleercentrum in Deventer zijn daarnaast BOP Bedrijven OntwikkelPunt en Sallcon betrokken. De partijen werken samen op dit gebied omdat bedrijven en instellingen om steeds beter opgeleide mensen vragen, vanwege de internationale concurrentieslag en de invoering van nieuwe technologieën. Daarbij wordt het steeds moeilijker goed opgeleid personeel te vinden, terwijl er in de regio nog enkele duizenden, veelal laag opgeleide, werkzoekenden zijn. Daarom is het nodig werkzoekenden bij te scholen (liefst met een leer-werk-baan), en ook werkenden zo veel mogelijk bij te scholen, zodat ze hun baan ook in de toekomst kunnen behouden.

Publicatiedatum: 11-12-2007
logo Deventer Nu

© 2004 Gemeente Deventer Laatste wijziging dinsdag 11 december 2007