Provincie Drenthe

Besluitenlijst gedeputeerde staten 2007

GS-besluiten 11 december 2007


11 Dec 2007


1. Geld voor stageplaatsen zuidoost-Drenthe Gedeputeerde staten hebben 300.000 euro beschikbaar gesteld voor stageplaatsen in het zuidoosten van Drenthe. Doel is de positie van jongeren in het praktijkonderwijs en het mbo tot niveau 2 te verbeteren. Door middel van een vouchersysteem kunnen in totaal 150 stageplaatsen worden verwezenlijkt. Met een voucher kan een bedrijf een ervaren medewerker deels vrijmaken voor de begeleiding van een stagiaire, kunnen bedrijven gebruik maken van elkaars capaciteit en deskundigheid of extern extra begeleidingscapaciteit aantrekken. De vereniging MKB-Emmen kent de arbeidsmarkt in de regio goed en voert om die reden de regeling uit. Met het project wordt op een innovatieve manier invulling gegeven aan de wens van provinciale staten een extra impuls te geven aan de verbetering van de sociaal-economische situatie in Drenthe.
Voor dit doel is in totaal 400.000 euro gereserveerd. Het resterende geld wordt besteed aan de begeleiding en verdere ontwikkeling van het project, communicatie en overige uitvoeringskosten.


2. Vergunning afvalverbranding Essent Milieu Wijster Gedeputeerde staten verlenen Essent geen milieuvergunning voor de nieuwbouw van twee verbrandingslijnen in Wijster. Wel hebben GS een ontwerp-revisievergunning vastgesteld met aanvullende voorschriften voor emissies van kwik en dioxine en inspanningsverplichtingen om een hoger energierendement te halen.
Voor de Natuurbeschermingswet is een vergunning vastgesteld voor de nieuwbouw van de twee verbrandingslijnen, omdat de afvalverbranding geen nadelige gevolgen heeft voor de omliggende natuurgebieden.


3. Provinciaal Uitvoeringsprogramma Verkeer en Vervoer 2008 Gedeputeerde staten hebben het Provinciaal Uitvoeringsprogramma Verkeer en Vervoer 2008 vastgesteld. In het PUP zijn alle projecten, activiteiten en maatregelen opgenomen, die in 2008 worden voorbereid dan wel uitgevoerd om de bereikbaarheid en verkeersveiligheid in Drenthe te verbeteren. Het gaat daarbij om projecten gericht op beleidsvoorbereiding, de infrastructuur, permanente verkeerseducatie, verkeershandhaving van alle overheden en instanties in Drenthe. Met de uitvoering van het uitvoeringsprogramma is een bedrag van 115 miljoen euro gemoeid, waarvan circa 26 miljoen euro ten laste van de provincie Drenthe komt.


4. Besluit locatiegebonden subsidies voor de stedelijke regio Emmen Het college van GS heeft de beleidsregel Besluit locatiegebonden subsidies 2005 voor de regio Emmen vastgesteld. Op grond hiervan verstrekken zij de gemeente Emmen voor 2005 een bedrag van 604.759 euro en voor 2006 een bijdrage van 250.273 euro. De bijdragen zijn bedoeld om het woningtekort in de gemeente Emmen per 1 januari 2010 terug te dringen tot 1,5% van de woningvoorraad en om de eigenbouw van woningen te stimuleren.


5. Provincie sluit prestatieovereenkomst 2008 met DLG Provincie en de Dienst Landelijk Gebied (DLG) hebben een lijst van te leveren prestaties opgesteld die de organisatie in 2008 gaat uitvoeren. De prestatieovereenkomst is opgesteld op basis van de doelen die de provincie nastreeft in het kader van het meerjaren Programma voor het Landelijk Gebied (pMJP). Daarbij heeft het college ook ingestemd met het budget voor het uitvoeren van de werkzaamheden. DLG voert taken voor de provincie uit op het gebied van landinrichtingsprojecten en grondverwerving ten behoeve van bijvoorbeeld natuurontwikkeling of landbouwkundig gebruik. Ook handelt DLG enkele subsidieprogramma's namens de provincie af, bijvoorbeeld de subsidieregeling natuur en agrarisch natuurbeheer. Ook beoordeelt DLG subsidieaanvragen in het kader van het pMJP.


6. GS stemmen in met Duits-Nederlands samenwerkingsprogramma GS hebben ingestemd met het Duits-Nederlandse INTERREG IV A programma 2007 2013. Namens de provincie Drenthe ondertekent gedeputeerde Looman donderdag 13 december in Bad Bentheim de daarbij behorende uitvoeringsovereenkomst. Tot en met 2013 kan voor meer dan 290 miljoen euro aan grensoverschrijdende projecten worden geïnvesteerd. De EU stelt 138 miljoen beschikbaar uit het Europese Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) en de rest van het geld komt van het ministerie van Economische Zaken, de Duitse deelstaten Noordrijn-Westfalen en Nedersaksen, Drenthe en zes andere Nederlandse provincies en vier Duits-Nederlandse Euregio's.
Onder het motto "Grensregio's bouwen aan Europa" ontwikkelen de veertien partners projecten, die de economische ontwikkeling van de gehele regio moeten bespoedigen. Technologie, duurzaamheid en maatschappelijke integratie zijn daarbij sleutelwoorden.


7. Overeenkomst over bodemsanering Laurus-terrein Hoogeveen Gedeputeerde staten hebben een ingestemd met een overeenkomst ten behoeve van de bodemsanering op het terrein van het voormalige distributiecentrum van Laurus aan de Marconistraat te Hoogeveen. De nieuwe eigenaar Klok en Smit levert een bijdrage van 180.000 euro voor het schoonmaken van de bodem. In ruil daarvoor wordt de nieuwe eigenaar niet verantwoordelijk gesteld voor de bodemvervuiling.


8. Bezwaarschrift Bospub Dwingeloo ongegrond Gedeputeerde staten hebben op advies van de Commissie rechtsbescherming besloten het bezwaarschrift inzake de herbouw van Bospub De Boerdennen in Dwingeloo ongegrond te verklaren. Het besluit om in het kader van de Wet op de Ruimtelijke Ordening geen verklaring van geen bezwaar af te geven blijft in stand, omdat de aan de vrijstelling verbonden voorwaarden niet waarborgen dat het perceel feitelijk geen andere bestemming krijgt. De gemeente Westerveld kan zonder deze verklaring geen vrijstelling van het bestemmingsplan verlenen voor het herbouwen van de Bospub.


9. Aanschaf DocBase Online
Akkoord met de aanschaf van het Documentair Informatie Systeem DocBase Online door middel van enkelvoudige onderhandse aanbesteding. Het systeem wordt gebruikt voor het digitaal beheren en verdelen van documenten.


10. Aanpassing provinciale legestarieven
De tarieventabel van de Legesverordening Provincie Drenthe is gewijzigd. De aanpassing door GS gebeurt jaarlijks op basis van Consumenten Prijs Indexcijfer (CPI).

Eerder genomen besluiten

Provincie Drenthe handhaaft geluidsnormen TT-circuit Gedeputeerde staten leggen aan het TT-circuit twee dwangsommen op. Uit de meetgegevens van de permanente geluidmeetmast op het circuit komt naar voren dat bij meerdere activiteiten dit jaar overschrijdingen van de toegestane geluidsnormen zijn geconstateerd. De provincie Drenthe wil met het opleggen van deze dwangsommen het naleven van de voorschriften uit de milieuvergunning afdwingen en daarmee het milieu beschermen.

Sluitende begroting Drentse gemeenten
GS hebben besloten voor het begrotingsjaar 2008 voor alle Drentse gemeenten repressief toezicht toe te passen. Zij voldoen aan de voorwaarden van de Gemeentewet. Ook voor alle gemeenschappelijke regelingen passen GS voor het begrotingsjaar 2008 repressief toezicht toe.