Gemeente Voorschoten

Cultuurprijs 2007 uitgereikt
Uitgebracht op: dinsdag 11 december 2007

Beeldend kunstenaar Bertus de Korte en "Exultate Deo" zijn de winnaars van de cultuurprijs 2007. Cultuurwethouder Marijke Kleijweg reikte, in samenwerking met de Commissie voor Cultuur, de prijs op vrijdag 23 november uit.

De cultuurprijs wordt tweejaarlijks uitgereikt aan personen, verenigingen of organisaties die zich op een speciale manier belangeloos verdienstelijk hebben gemaakt op cultureel gebied en daarmee hebben bijgedragen aan de verrijking van het culturele leven in Voorschoten. De cultuurprijs bestaat uit de categorie personen en de categorie groepen.

Bertus de Korte, 80 jaar, was veertig jaar geleden medeoprichter en eerste voorzitter van de Voorschotense KunstKring en is ook bekend om zijn miniatuurplastieken en ornamenten. Aan hem wordt van 2 tot en met 22 december in het Ambachts-en Baljuwhuis een speciale expositie gewijd met de titel "Met Vrienden van Vroeger".

De Voorschotense Christelijke Oratorium Vereniging "Exultate Deo" bestaat dit jaar 125 jaar. In oktober werd dit jubileum gevierd met een speciaal concert in de Pieterskerk te Leiden. Het koor is regelmatig in Voorschoten te beluisteren en treedt ook op in het buitenland.

Bij de beoordeling van de nominaties door de Commissie voor Cultuur heeft het feit dat zowel de heer de Korte als "Exultate Deo" over een aanzienlijke periode in Voorschoten op cultureel gebied actief zijn geweest, de doorslag gegeven bij het bepalen van de winnaars van de cultuurprijs 2007.

Het maken van deze keuze was geen gemakkelijke opgave omdat het aantal voordrachten voor de prijs, door inwoners van Voorschoten, dit jaar hoog was. Onder de genomineerden bevonden zich: de heer Wolthuis, mevrouw Koopstra-Kraal, de heer en mevrouw Walvaart, mevrouw Benschop, de heer van Schouwenburg, mevrouw de Jager en mevrouw van Velzen. Voor de groepsprijs zijn voorgedragen: de Stichting Cultureel gebruik Dorpskerk, de Stichting Kunstkring Duivenvoorde, Jong Laurentius, de Voorschotense Kunstkring en de Stichting Oud Woelwijck.


- einde bericht -