Gemeente Beek


KO voor Marly van der Naald

Loco-burgemeester Wierikx heeft op maandag 10 december a.s. een Koninklijke onderscheiding uitgereikt bij de afsluiting van de jaarlijkse fakkeltocht ter gelegenheid van de Dag van de Rechten van de Mens in Geleen. De tocht eindigde bij het Amnestykunstwerk bij de Hanenhof in Geleen. Het lintje is uitgereikt aan mevrouw Marly van der Naald - Van de Ven uit de gemeente Beek. Zij wordt benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.

Voor de start van de fakkeltocht was er om 17.00 uur de Ceremonie voor het Ambassadeurschap voor de Wereldvrede in de Ontmoetingskerk (Emmaplein 50 te Geleen). Tijdens deze bijeenkomst is ook stilgestaan bij het 25-jarig jubileum van decoranda binnen Amnesty International.

Marly van der Naald uit Beek en Mieke Strouken uit Sittard-Geleen zijn uitgeroepen tot Ambassadrices van de Vrede voor hun werk bij Amnesty International. Deze titel is uitgereikt door de voorzitter van de Interreligieuze en Internationale Federatie voor de Wereldvrede (IIFWP). De IIFWP is een wereldwijde, non profit organisatie die toegewijd is aan het realiseren van wereldvrede. De IIFWP werd opgericht om een wereldwijd netwerk te ontwikkelen van leiders van verschillende achtergronden en disciplines die samenwerken voor de realisatie van vrede. De IIFWP wil de inspanningen van deze leiders ondersteunen en aanmoedigen. Verder wil ze de samenwerking bevorderen tussen religieuze, culturele en onderwijs instellingen om oplossingen te vinden voor de urgente problemen in de wereld.


---

Mevrouw H.C. van der Naald- van de Ven, Maastrichterlaan 49, 6191 AB te Beek

Marly van der Naald is vanaf 1982 tot heden actief als voorzitter van de regionale werkgroep Westelijke Mijnstreek van Amnesty International. Zij heeft deze werkgroep mede opgericht en was daarbij de drijvende kracht. Zij heeft al die tijd en inspirerende rol gespeeld bij het behouden van vrijwilligers voor het werk van Amnesty International.

Naast haar bestuursfunctie is zij degene die als eerste op de barricade klimt om mensen die in hun rechten zijn beknot, te helpen. Ook informeert zij de jeugd via de scholen over het werk van Amnesty International. Zij geeft introductiecursussen en organiseert de regionale ondersteuning van landelijke campagnes.

Daarnaast is decoranda van 1999 tot heden voorzitter van het zangkoor Kwimba Zabula dat zij in 1999 heeft opgericht. Kwimba Zabula zingt Afrikaanse volksliedjes onder de leiding van een Angolese dirigent en verzorgt optredens in Zuid-Limburg. Ook heeft decoranda, naast haar gezin met drie kinderen, haar moeder jarenlang verzorgd. En tenslotte houdt zij zich bezig met verschillende goede initiatieven zoals het opzetten van buurtvereniging Kerensheide in de jaren tachtig, het bevorderen van de verkeersveiligheid in Beek (deelname aan werkgroep), het opzetten van jongerenwerk van de KWJ tot dat dit werk door betaalde krachten werd overgenomen en het verrichten van hand- en spandiensten voor o.a. Vluchtelingenwerk en Unicef.