PERSBERICHT
Datum: 11 december 2007
Minister Klink speelt met vuur bij import tijgermug
Nieuwe ziekten komen dichterbij - Bloedbank heeft al probleem - Waarschuwing topadviseur genegeerd - Kamer onvolledig geïnformeerd
De uit Azië geïmporteerde tijgermug heeft in Italië een epidemie van een nieuwe ziekte veroorzaakt. Dat kan ook in Nederland gebeuren, maar minister Klink heeft waarschuwingen van een topadviseur in de wind geslagen. Centrum voor Landbouw en Milieu pleit voor een importstop van de sierplanten waarmee de mug ons land binnenkomt.
De tijgermug is een exotische mug die in Nederland vanuit China wordt ingevoerd in containers met de sierplant "lucky bamboo". De mug is zeer hinderlijk en kan gevaarlijke ziekten op mensen overbrengen, waaronder knokkelkoorts en chikungunya. Gevreesd wordt dat de mug zich in Nederland gaat verspreiden. Zij komt voor in kassen waarin lucky bamboo opgroeit en plaatselijk ook daarbuiten en is ook al in een woning aangetroffen.
Om invoer van de muggen te beëindigen heeft het ministerie van VWS een convenant afgesloten met de importeurs van lucky bamboo, waarin zij toezeggen zich in te spannen om de import uiterlijk 1 november 2008 muggenvrij te maken. Dat convenant is echter niet afdwingbaar en bevat dus geen garanties. Mede daarom heeft dr. Roel Coutinho, directeur van het Centrum voor Infectiebestrijding van het RIVM al twee keer een scherper beleid aanbevolen. Minister Klink heeft verzuimd dat advies te vermelden in zijn antwoorden op schriftelijke vragen van kamerleden van PvdA en ChristenUnie. Wel stelt hij dat alle importeurs van lucky bamboo het convenant hebben ondertekend, maar of dat klopt is niet duidelijk, want de namen van slechts 12 van de 17 aangeschreven importeurs zijn vermeld in de Staatscourant. Bovendien is er geen garantie dat ook nieuwe importeurs zullen tekenen.
Volgens CLM speelt de minister met vuur. Het risico dat de tijgermug een epidemie veroorzaakt is het laatste half jaar verder toegenomen. Afgelopen zomer heeft de mug in het noorden van Italië een uitbraak veroorzaakt van een voor Europa nieuwe ziekte: chikungunya. Het virus was door een reiziger meegenomen uit India en werd verder verspreid door de tijgermug. In totaal werden 254 mensen ziek, waarvan er één overleed. Volgens CLM kan zoiets ook in Nederland gebeuren. De Nederlandse bloedbank Sanquin weigert sinds kort bloed van reizigers die recent in Noord-Italië zijn geweest.
Ook een uitbraak van knokkelkoorts komt dichterbij nu die ziekte heerst op de Antillen. Als het virus wordt meegebracht door een geïnfecteerde reiziger kan het door de tijgermug worden verspreid.
De mug is een risico voor werknemers in de kassen, omwonenden en de consument. Via bloemenwinkels en tuincentra kan de mug zelfs doordringen tot in de huiskamer. Ook het milieu kan schade ondervinden, want als de mug zich verspreidt zal zij worden bestreden met insecticiden tot in tuinen, op balkons en in huizen. In Italië worden complete wijken periodiek met insecticiden behandeld. Het kabinet wil overigens niet zeggen wie in zulke gevallen aansprakelijk is voor de schade.
Wouter van der Weijden, directeur van CLM: "Had de tijgermug de veehouderij bedreigd, dan zou de minister van Landbouw al lang krachtig hebben ingegrepen. Maar nu de mug mensen bedreigt treedt de minister van Volksgezondheid op als zachte heelmeester."
Volgens Van der Weijden zou ook de minister van Landbouw meer moeten doen, gezien de risico's voor de export. "Als de mug eitjes legt in naburige kassen met snijbloemen kunnen importerende landen hun grenzen dichtgooien. Dat wordt een strop van tientallen miljoenen euro's. Het is vreemd dat het kabinet die schade wil neerleggen bij de bloemenexporteurs. Waarom niet bij de importeurs van de tijgermug? Zij veroorzaken het probleem."
CLM doet een beroep op het kabinet en de Tweede Kamer om in te grijpen. De tijgermug moet actief worden opgespoord en bestreden, zowel in kassen als daarbuiten. En de import van lucky bamboo moet op korte termijn worden stopgezet totdat importeurs kunnen garanderen dat deze vrij is van muggen. Een invasie van de tijgermug kan nu waarschijnlijk nog worden voorkomen, over een half jaar is het misschien al te laat.
Achtergrondinformatie is te vinden in het rapport "Feiten over de tijgermug, vragen van kamerleden, de antwoorden van het kabinet en commentaar op die antwoorden". Kijk op
Beeldmateriaal is in datzelfde document te vinden: enkele foto's en enkele kaarten van Nederland waarop staat aangegeven waar de importbedrijven van lucky bamboo zijn gelegen. De ligging van de bedrijven is ook te vinden via Google Maps.
Mondelinge toelichting: drs. Wouter van der Weijden, Stichting Centrum voor Landbouw en Milieu, 0345-470700 of 020-6736682.