Ingezonden persbericht


persinformatie

Bloemenveiling omzet in november nog net iets hoger

In november is de omzet van de gezamenlijke bloemenveilingen in Nederland met 0,7% gestegen ten opzichte van november 2006 naar een totaal van 300 miljoen euro. De aanvoer van producten nam toe met 3,8% tot een totaal van 882 miljoen stuks. De gemiddelde prijs daalde en veranderde van 35 cent in 2006 naar 34 cent in november 2007. De afgelopen maand werd er aanzienlijk meer verhandeld via de diverse bemiddelingsbureaus. De prijzen die daar werden genoteerd waren echter een stuk lager dan een jaar eerder. Toch gaf dit ook bij de klok niet de gewenste verlichting. De beperktere vraag uit de markt belemmerde in november een verdere omzetgroei. In de nu gepasseerde 11 maanden van 2007 bedroeg de omzet een kleine 3,9 miljard euro. De aanvoer bedroeg 11,8 miljard stuks en bleef onveranderd ten opzichte van dezelfde periode in 2006. De gemiddelde prijs steeg met 2 cent tot 33 cent. Dit blijkt uit recente cijfers van de Vereniging van Bloemenveilingen in Nederland (VBN).

Snijbloemen
De omzet van snijbloemen bedroeg nagenoeg 184 miljoen euro. Ten opzichte van november 2006 was dit een daling van 2,5%. De aanvoer daarentegen steeg wel (+3,4%). Er werden bijna 797 miljoen stelen aangevoerd. De gemiddelde prijs daalde met 2 cent tot 23 cent.
. De omzet van rozen nam de afgelopen maand toe met 7,3% tot ruim 61 miljoen euro. Omdat de aanvoer met bijna 6% steeg en de prijs zelfs kon toenemen met
1 cent werd dit positieve resultaat behaald. De aanvoer van grootbloemige soorten nam toe met 8%. Bovendien verbeterde de gemiddelde prijs met 1 cent. Opvallender echter was dat in de afgelopen maand de steeds maar verdere daling van de aanvoer van kleinbloemige soorten veranderde in een toename (+1,9%). De gemiddelde prijs moest hier echter wel 1 cent inleveren.
. De troschrysantengroep deed het in november niet al te best. Dit gezien de prijsontwikkeling van dit product. Bij een afname van de aanvoer met -5,1% daalde ook de gemiddelde prijs met 3 cent tot 21 cent. De afname van de aanvoer zat met name in de grotere troschrysanten (-8,8%). De santini-typen, de types met de wat kleinere bloemmaat, namen in aanvoer toe (+12,7%). Voor beide producten leverde die ontwikkeling geen betere gemiddelde prijs en omzetverbetering op. De totale groep moest dan ook genoegen nemen met een omzetdaling van 19%.
. Net als de troschrysantengroep daalde de omzet bij de lelie sterk. Over de gehele linie daalde de gemiddelde prijs sterk. Alleen Lilium Longiflorum wist door een sterke daling van de aanvoer (-19%) de schade enigszins te beperken. De gemiddelde prijs daalde 1 cent. Bij de overige leliegroepen werd er aanzienlijk meer aangevoerd dan een jaar eerder. De aanvoergroei lag voor de drie hoofdgroepen Oriental, Aziatische en LA's op zo'n 25%. De prijsdaling van deze groepen lag tussen de 15 en 20 cent. Het dalen van deze prijs kende verschillende oorzaken. Zo nemen Engelse supermarkten steeds vaker lelies rechtsreeks uit Afrika op in hun assortiment, zijn er enkele gelegenheidstelers op de markt vanwege goedkope bollen vorig seizoen en is de harde Euro een obstakel.
. Een van de weinige lichtpuntjes in de top 10 de afgelopen maand was de omzetontwikkeling van de tulpen. Bij een stijgende aanvoer van 17,8% bleef de gemiddelde prijs met 19 cent nagenoeg gelijk aan die van vorig jaar. Hierdoor was tulp het product met de grootste omzettoename van de top 10. In rekenschap moet worden genomen dat de grote aantallen echter nog op de markt moeten komen. Kamerplanten
De omzet van kamerplanten steeg met 5,5% tot 102 miljoen euro. De aanvoer nam tevens toe tot ruim 69 miljoen euro. Er werden 6,8% meer producten aangevoerd. De gemiddelde prijs daalde met 2 cent toto E1,49.
. De aanvoertoename van Phalaenopsis zorgt zo langzamerhand voor druk op de gemiddelde prijzen. Terwijl de aanvoer de afgelopen maand steeg met 57,6%, daalde de gemiddeld prijs met E1,19 naar E4,68. Dat is natuurlijk een forse daling. Maar vergeleken met de gemiddelde prijs van 2005 viel het nog mee. In november 2005 werd E5,00 betaald. Toch wordt er voor het komende jaar met de nodige zorg gekeken naar de ongeremde uitbreidingen van Phalaenopsis.
. In de maand voor kerstmis werden er al volop Euphorbia pulcherrima verkocht. De kerststerrenaanvoer steeg met 12,5% tot 6,6 miljoen stuks. De gemiddelde prijs daalde met slecht 3 cent tot E1,02. Hierdoor kon de omzet toenemen tot 6,7 miljoen euro.
. Hyacinthus wordt ook steeds meer een kerstproduct. De aanvoer van dit artikel was mede door het zachte weer bijna 23% hoger dan vorig jaar. De gemiddelde prijs daalde wel (-4 cent). Maar met dergelijke aanvoeraantallen in het achterhoofd bleef deze toch nog aardig op niveau. Blijkbaar is dit product voor de kerst een aardig alternatief. Tuinplanten
Ruim 13,3 miljoen euro bedroeg de omzet van tuinplanten in november. Dit was 10,5% meer dan een jaar eerder. Deze omzetstijging was met name te danken aan een toename van de aanvoer met bijna 10%. Er werden 16 miljoen planten verhandeld. De gemiddelde prijs nam toe met 1 cent tot 85 cent.
. Met name de coniferensoort Chamaecyparis deed het de afgelopen maand goed. De aanvoer steeg met ruim 15% terwijl de gemiddelde prijs steeg met 5 cent tot 64 cent. Naar de veelal in deze periode als kerstboompje versierde producten was blijkbaar goede vraag.
. Ook voor de sterke toename van de aanvoer van Helleborus was ruimte op markt. Voor de ruim 40% meer aanvoer kon gemakkelijk een koper gevonden worden. De gemiddelde prijs steeg met 10 cent tot E2,84.


- einde persinformatie -