Persbericht

Hoofdproductschap Akkerbouw

Den Haag, 11 december 2007

HPA EN GZP: NIET TORNEN AAN INKOMENSTOESLAGEN AKKERBOUWERS

Herziening van het EU-landbouwbeleid mag geen negatieve gevolgen hebben voor inkomenstoeslagen van akkerbouwers. Handhaving van het landbouwbudget tot en met 2013 en geen budgetverschuiving van markt- en prijsbeleid naar plattelandsbe- leid moet het resultaat zijn van de zogeheten health check. Dit schrijven het Hoofd- productschap Akkerbouw en het Productschappen Granen, Zaden en Peulvruchten in een brief aan de Vaste Kamercommissie voor LNV.

De Kamercommissie bespreekt de `gezondheidscontrole' van het gemeenschappe- lijk landbouwbeleid morgen, 12 december, met minister Verburg van LNV. Volgens HPA en het Productschap GZP zijn het inkomensperspectief van de primaire sector, de grondstoffenvoorziening van de handel en industrie en behoud van exportmoge- lijkheden de aandachtspunten voor behoud van de (internationale) concurrentiepo- sitie. Plattelandsbeleid biedt daarbij te weinig ruimte voor verbetering van de con- currentiekracht. De schappen wensen voorts dat in ieder geval tot 2013 de inko- menstoeslagen gebaseerd blijven op historische referentiegegevens.

HPA en het Productschap GZP verwachten dat de graanprijs de komende jaren op een hoger niveau zal liggen dan vóór het seizoen 2006/2007. Meer dan in het ver- leden zal de afbouw van de interventievoorraden bijdragen aan schaarste, met hef- tigere reacties op de markt tot gevolg. Om die reden is voorzichtigheid geboden met aanpassingen van het landbouwbeleid. "Instrumenten die op dit moment overbodig lijken, kunnen binnen korte tijd weer van nut blijken te zijn", schrijven de schappen, die als voorbeeld de verplichting tot braaklegging noemen.

Het akkerbouwbedrijfsleven juicht de voorzichtige benadering voor kleinere secto- ren toe. Bij gedroogde voedergewassen, zetmeel en vlas en hennep stelt de Euro- pese Commissie voor de bestaande steunmaatregelen eerst grondig te evalueren. In hun brief wijzen de productschappen op het effect van de hogere graanprijzen. Landbouwers schakelen over op graanteelt, met als gevolg moeilijkheden bij de grondstofvoorziening in de vlas- en hennepsector. Terwijl deze sector juist sterke troeven in handen heeft als het gaat om duurzaamheid en de productie van her- nieuwbare grondstoffen. Voortzetting van de huidige steunmaatregelen voor de verwerkers van vlas en hennep en voor de producenten van zaaizaad van vezelvlas is dan ook gewenst.

Voor de aardappelzetmeelsector is het voorts van belang dat de ontkoppeling van de steun gefaseerd plaatsvindt. De sector kan zich dan aan de nieuwe marktom- standigheden aanpassen. Sowieso is voor het bedrijfsleven een belangrijke voor- waarde voor de verdere ontkoppeling dat geen concurrentievervalsing optreedt en de interne markt in stand blijft, aldus HPA en Productschap GZP in de brief.

Dit is een gezamenlijk persbericht van het Hoofdproductschap Akkerbouw en het Productschap GZP.