Gemeente Overbetuwe


Succesvol jaar `Stop fietsendiefstal station Elst'

In 2005 was de fietsdiefstal opvallend op station Elst. De helft van de gestolen fietsen in heel Overbetuwe werd op station Elst gestolen. De gemeente Overbetuwe is daarom in oktober 2006 gestart met het project `Stop fietsendiefstal station Elst'. Na een jaar intensief samenwerken is het aantal fietsdiefstallen verminderd met 68%. De doelstelling van de gemeente bij de start van het project, 50 procent minder fietsdiefstal, is dus bereikt. Het behalen van het resultaat is mede te danken aan een goede samenwerking met het serviceteam Overbetuwe, de toezichthouders (milieupolitie) en politie.

De uitvoering van dit project wordt verzorgd door het serviceteam Overbetuwe. Het serviceteam Overbetuwe bestaat uit mensen die een uitkering hebben bij de gemeente en wordt geleid door Presikhaaf Arbeidsintegratie. Door deelname aan het team leveren de deelnemers op diverse gebieden een bijdrage aan het realiseren van gemeentelijke beleidsdoelstellingen. Op hun beurt worden de deelnemers door deskundige begeleiders van Presikhaaf Arbeidsintegratie, geholpen bij het vinden van een duurzame bestemming op de arbeidsmarkt. Dit kan per persoon verschillen van een vrijwilligersbaan tot betaald werk. De doelstelling van dit project is minimaal het behalen van vrijwilligerswerk.

Sinds de start van het project hebben 37 personen deelgenomen aan dit project. 19 Personen zijn nog actief in dit project. 18 Personen zijn doorgestroomd.
Van deze personen is 62% doorgestroomd naar vrijwilligerswerk en 11% naar betaald werk. Voor 27% van de deelnemers is het traject beëindigd wegens of verhuizing naar een andere gemeente of omdat de partner van de deelnemer betaald werk heeft gevonden.

Ruim 2/3 van de uitgestroomde deelnemers heeft de weg naar de arbeidsmarkt dus gevonden Dit is een opmerkelijk goed resultaat.

U herkent het serviceteam van Overbetuwe aan de lichtblauwe bodywarmers. Ze zijn gehuisvest in de oranje keet naast het station. Het Serviceteam houdt toezicht op de fietsstallingen, informeert treinreizigers over het project, helpt met het oppompen van banden en houdt het station schoon. Wanneer een toezichthouder constateert dat (brom)fietsen niet in de rekken geplaatst staan, wordt er een kaart aan het stuur gehangen. Als de overtreding na een half uur niet gestopt is, worden de fietsen verwijderd. De fietsen worden dan geregistreerd, gecheckt op diefstal en opgeslagen. Mensen kunnen bij verwijdering op afspraak (tel nr 0481-362144) hun fiets ophalen bij de gemeente. Dit tegen betaling van een onkostenvergoeding van EUR10. Deze kosten zijn voor het verwijderen en opslaan van de fiets.

De politie houdt het aantal diefstallen bij en analyseert deze. Zo ook die van geparkeerde auto's bij het station. Opmerkelijk is dat het aantal autodiefstallen bij het station dit jaar t.o.v. 2006 gestegen is met 11%. Belangrijk om te weten is dat dit cijfer gebaseerd is op gegevens van de eerste helft van het jaar. Naderhand zijn er geen auto diefstallen meer gepleegd. Dit komt mede door de inzet van de politie. Ook heeft vanaf die tijd het serviceteam meer aandacht besteed aan het project `Niets erin, Niets eruit' op de parkeerplaats. Het team controleert dan auto's door te kijken of de auto goed is afgesloten en of er waardevolle goederen zijn achtergelaten.