Gemeente Beuningen


Het Dijkmagazijn sluit succesvol seizoen af
Het Dijkmagazijn Beuningen is afgelopen maanden met ruim 1200 leerlingen op pad gegaan in de natuurgebieden van Beuningen, Druten en Wijchen. Nieuw is een veldles bij twee melkveehouderijen. Daar ontdekken leerlingen waar de melk vandaan komt die zij regelmatig drinken.

Ruim 500 mensen hebben deelgenomen aan de tweeëntwintig publieksactiviteiten voor jong en oud. Minder bekend is dat Het Dijkmagazijn ook de basisscholieren van Beuningse, Drutense en Wijchense scholen naar buiten lokt met veldlessen. Het Roodslag, Heemtuin Druten, de Beuningse Uiterwaarden en het Leurse Bos zijn plaatsen waar de leerlingen actief de natuur verkennen. Van herfstkleuren verzamelen tot paddestoelen vinden. Maar zij zoeken ook uit hoe kleine en grote dieren zich voorbereiden voor de komende winter.
Na een paar proeflessen in juni, zijn dit schooljaar leerlingen van groepen 7 en 8 voor het eerst aan de slag gegaan bij de melkveehouderijen van Van Casteren en Claassen. Daar zien zij hoe koeien leven en hoe zij gemolken worden. Dat dit voor veel kinderen nieuw is blijkt uit de vele opmerking dat zij niet wisten dat koeien zo groot zijn.
Naast het aanbod van veldlessen, die door vrijwillige gidsen worden geven, leent Het Dijkmagazijn ook lesmaterialen uit. Docenten kunnen daarmee op een praktische en aanschouwelijke manier thema's over natuur en milieu in de klas behandelen: van dierenbescherming tot energieprogramma's.

Voor het publiek zullen rond kerst en nieuwjaar de eerste activiteiten starten. Scholieren gaan met Het Dijkmagazijn weer massaal naar buiten vanaf april.
foto