Gemeente Someren


Nieuwe brandweercommandant Someren 04-12-2007
Gratis busvervoer tijdens koopavonden en -zondagen naar Eindhoven 04-12-2007
Jongeren OntmoetingsPlek in Someren 04-12-2007


Nieuwe brandweercommandant Someren

foto van Rens Berkers, de nieuwe brandweercommandant van Someren Per 1 januari 2008 is Rens Berkers benoemd als commandant van de Brandweer Someren. Rens Berkers wordt gedetacheerd vanuit de Veiligheidsregio Zuidoost-Brabant.

Momenteel is Rens Berkers afdelingshoofd Toezicht en Handhaving bij de dienst Brandweer en Crisisbeheersing van de gemeente Eindhoven. Daarnaast is hij sinds december 2002 bevelvoerder en sinds enige tijd plaatsvervangend ploegleider van de Vrijwillige Brandweer in Helmond. Hiervoor heeft hij zich vier jaar ingezet voor de bedrijfsbrandweer.

Als brandweercommandant volgt Rens Berkers Ben van Otterdijk op. Ben van Otterdijk is inmiddels bij de Veiligheidsregio Zuidoost Brabant in dienst getreden als brandweercommandant van de gemeente Veldhoven.

Tot 1 januari 2008 is de heer Paul van Sambeeck waarnemend brandweercommandant.

Gratis busvervoer tijdens koopavonden en koopzondagen naar Eindhoven

Tijdens de bezoekpieken in de decembermaand is de bus voor iedereen gratis. De gemeente Eindhoven doet dit om de stad bereikbaar te houden en om een breed publiek in contact te brengen met het openbaar vervoer. Eindhoven stelt zich dus gastvrij en bereikbaar op. De actie is bedoeld voor iedereen die Eindhoven wil bezoeken. Dus voor alle bezoekers, ongeacht de leeftijd of woonplaats. Wanneer Het gratis busvervoer geldt tijdens de extra koopavonden en koopzondagen in december en tijdens het gehele weekend voor de Kerst. Zie voor de juiste data onderstaand schema.
Koopavond/koopzondag Kerst datum
Centrum Eindhoven Dinsdag 4-12 18:00 - einde dienstregeling Eindhoven Zondag 16-12 Gehele dag Centrum Eindhoven Donderdag 20-12 18:00 - einde dienstregeling koopavond Eindhoven Vrijdag 21-12 18:00 - einde dienstregeling koopzaterdag Eindhoven Zaterdag 22-12 Gehele dag Koopzondag Eindhoven Zondag 23-12 Gehele dag

Waar?
De actie geldt voor de SRE stads- en streeklijnen, naar Eindhoven toe en weer terug. Alle omliggende kernen worden op die wijze bediend met gratis busvervoer. Voor de gemeente Someren betreft dit lijn 20.

Jongeren OntmoetingsPlek in Someren

Onlangs werd in t Contact de bouwaanvraag voor een Jongeren OntmoetingsPlek (JOP) gepubliceerd. Dit leidde bij verschillende mensen tot vragen. Daarom wordt in dit artikel een toelichting gegeven op het hoe en waarom van een JOP in Someren.

Aanleiding tot het plaatsen van een JOP
Op diverse plaatsen in de gemeente bevinden zich zogenaamde hangplekken. In zijn algemeenheid zijn die hangplekken en de jongeren die daar rondhangen redelijk in beeld. Er is sprake van enige controle en beheersbare overlast. Een uitzondering vormt op dit moment de hangplek bij OJC De Comeet. Deze hangplek zorgt voor (veel) overlast en ongewenste neveneffecten. Een gestuurde verplaatsing van de hangplek lijkt daarom de beste oplossing.

Tekening van het vooraanzicht van de JOP

Oplossing
Het liefste zouden wij zien dat jongeren die elkaar willen ontmoeten dat niet buiten doen, maar daarvoor naar de open inloopactiviteiten van de Comeet gaan. Maar er blijft natuurlijk altijd jeugd die elkaar liever buiten ontmoet. Daarom is ons doel dat er een formele hangplek komt voor hangjongeren. Op de plek waar hangjongeren overlast bezorgen, kunnen zij dan weg gestuurd worden en verwezen worden naar de formele hangplek (de JOP = Jongeren Ontmoetingsplek). Dit naast de open inloopactiviteiten die wekelijks door de Comeet georganiseerd worden. Daarbij gaat het niet alleen om hangjongeren die overlast bezorgen bij de Comeet, maar ook vanaf plekken als bijvoorbeeld het Slievenpark en de Paulusschool kunnen jongeren naar de JOP gestuurd worden. Bij de JOP vindt extra toezicht door politie en BOA plaats om overlast te voorkomen. Daarnaast wordt de JOP regelmatig door de jeugd- en jongerenwerker van Onis bezocht. Een tekening van het ontwerp van de JOP vindt u bij dit artikel. De JOP wordt vervaardigd in de kleur signaalgeel.

Locatie
Wij zijn van mening dat de JOP op een plek moet komen die permanent in het zicht ligt en daarmee voldoende mogelijkheden voor (sociale) controle biedt. Uiteindelijk is daarom gekozen voor de locatie hoek Kanaalstraat/Witvrouwenbergweg (zuidelijke hoek parkeerplaats zwembad
--> aan de andere kant van de parkeerplaats dan De Comeet). Vanuit beide straten is er goed zicht op de JOP en er komt regelmatig verkeer langs. Daarnaast ligt de JOP zo op enige afstand van bebouwing, waarmee we proberen eventuele overlast voor nabijgelegen woningen te beperken.

kaartje met de locatie van de JOP

Meer informatie?
Hebt u behoefte aan meer informatie over de JOP, dan kunt u contact opnemen met de heer G. van de Kant van de afdeling VROM (bereikbaar iedere werkdag van 9.00-12.00 uur) of mevrouw E. Toonen van de afdeling Maatschappelijke Ontwikkeling (bereikbaar op maandag, dinsdag en donderdag).