Syntens


---

Limburgse MKB-bedrijven huren innovatiecapaciteit in

Limburgse bedrijven die wel innovatieplannen hadden maar geen capaciteit om die uit te voeren, hebben in ruime mate gebruik gemaakt van de mogelijkheid om âinnovation officersâ in te huren. Deze mogelijkheid werd aangeboden in de vorm van een project waarbij ondernemers tot 50% van de loonkosten van de in te huren officer vergoed konden krijgen. Gemikt werd op 10 aanstellingen in een jaar; dat zijn er dertig geworden. Het project innovation officer is onderdeel van het programma MKB Springplank van Provincie Limburg, Syntens en NV Industriebank LIOF dat tot doel heeft MKB-bedrijven concreet te ondersteunen bij innovatie. Het programma wordt financieel mede ondersteund door het ministerie van Economische Zaken en de Europese Unie.

Peter Stans (Syntens): âBedrijven komen vaak niet aan innoveren toe. Niet het ontbreken van ideeën maar het gebrek aan tijd en menskracht is een veel voorkomend probleem. De actualiteit van alledag heerst en bepaalt veelal de prioriteit en neemt alle capaciteit in beslagâ. Om bedrijven hierin tegemoet te komen en ruimte te scheppen voor het oppakken van innovatie, ontwikkelden Syntens en LIOF het project Innovation Officer. Dit behelst het inhuren van een functionaris die een specifiek innovatieproject bij een bedrijf gaat trekken. De functionaris wordt door het bedrijf ingehuurd of bij het bedrijf gedetacheerd. De loonkosten van de functionaris kunnen tot 50% (met een maximum van ⬠25.000 euro) worden gesubsidieerd.

Aan het innovatieproject wordt de voorwaarde gesteld dat het om een nieuw project gaat dat voldoende innovatief van karakter en kansrijk is. Deze beoordeling geschiedt door een commissie van deskundigen. Ook de functie innovation officer dient nieuw gecreëerd te worden: het mag niet gaan om het invullen van een bestaande vacature. De innovation officers worden veelal via de netwerken van Syntens en LIOF geworven; ook komt het voor dat bedrijven zelf de geschikte mensen aandragen. De innovation officers worden individueel en collectief begeleid en ondersteund door Syntens. Uiteraard kunnen zij â indien van toepassing - ook gebruik maken van de overige innovatieondersteunende faciliteiten van provincie, Syntens en LIOF.

Bij de dertig innovation officers die geplaatst zijn gaat het zowel om ervaren krachten als om pas afgestudeerde medewerkers op hbo of universitair niveau. Veelal gaat het om technici, informatici, chemici, economen en marketeers. De verbintenis met het bedrijf is meestal voor bepaalde tijd (contracten vanaf : jaar), maar ook aanstellingen voor onbepaalde tijd komen voor. Het gaat voor het merendeel om full time posities.

Jan Donders (LIOF): âDe doelstelling van het project Innovation Officer was om in een jaar 10 officers te plaatsen. Dat zijn er 30 geworden. We denken dat het project duidelijk voorziet in een behoefte onder het midden- en kleinbedrijf. De laagdrempeligheid en de sense of urgency met betrekking tot innovatie verklaren het succesâ.

Herman Vrehen (Provincie Limburg): âInnoveren in Limburgâ betekent ook dat het MKB nadrukkelijker moet aanhaken bij technologische ontwikkelingen en innovaties. Vernieuwing binnen het Limburgse MKB is noodzakelijk. Kennis, mankracht en tijd ontbreken vaak om het innovatieproces succesvol te realiseren. Veel MKB-bedrijven hebben bijvoorbeeld geen eigen Research & Development afdeling. Om toch te kunnen innoveren hebben deze bedrijven kennis van buiten nodig. Aansluiting bij innovatieprogrammaâs als het project Innovation Officer is dan net dat steuntje in de rug om het zo cruciale innovatieproces op te pakken.â

Het project Innovation Officer wordt eind 2007 afgesloten. In Zuid-Nederlandse context wordt gesproken over een vervolg in Zeeland, Brabant en Limburg.


-.-.-.-.-.-.-.-

Maastricht, 11 december 2007

Meer informatie:

NV Industriebank LIOF

Frans Ridderbeekx

T: 043-3280280

Syntens

Sabine Schlooz

T: 088- 4440082

Provincie Limburg

Pascalle Wetzels

T: 043-3898874