Stadsdeel Zeeburg

VONK succesvol in begeleiding vrouwen naar arbeidsmarkt

'Vrouwen vaak vergeten groep voor beleidsmakers'

11 december 2007
Sinds de opening van het Zeeburgse vrouwen werk- en scholingscentrum VONK aan het Ambonplein eind 2005 hebben 500 vrouwen de weg naar VONK gevonden. Daarvan hebben 400 vrouwen een training gevolgd, werkervaring opgedaan of werk gevonden. Het gaat dus goed met VONK. Op woensdag 12 december 2007 wordt het tweejarig bestaan van VONK feestelijk gevierd in aanwezigheid van wethouder Hennah Buyne en stadsdeelwethouder Fatima Elatik.

'Vrouwen worden vaak gezien als kansarm. Zij zijn een vergeten groep voor beleid en beleidsmakers', zegt Fatima Elatik, stadsdeelwethouder Vrouwempowerment. Zeeburg ziet het belang van het ondersteunen van vrouwen in hun weg naar de arbeidsmarkt en opende twee jaar geleden de deuren van VONK. Het maatwerk dat VONK biedt aan vrouwen blijkt een groot succes. De kracht zit in de persoonlijke benadering die de vrouwen krijgen, naast collectieve activiteiten als een cursus solliciteren, assertiviteit of het starten van een eigen bedrijf.

Veel kracht van VONK zit ook in het opdoen van werkervaring op een stage of werkervaringsplek die bereidwillige werkgevers beschikbaar stellen. 'We doen het niet alleen, maar werken intensief samen met het DWI, DMO, UWV én de werkgevers', aldus Fatima Elatik. In de stad is VONK uniek. Daarom komen ook vrouwen van buiten Zeeburg naar VONK toe.

Uniek microkrediet voor vrouwen

In oktober 2007 heeft Zeeburg samen met de Rabobank het microkrediet voor vrouwen gelanceerd. Deze vorm van microkrediet is uniek in Amsterdam en anders dan anders. Vrouwen krijgen spullen in natura, en geen geld, waarmee ze gelijk aan de slag kunnen Deze vorm van microkrediet is speciaal om vrouwen die goede kwaliteiten hebben, maar weinig tot geen kansen, een stapje op weg te helpen. VONK begeleidt deze vrouwen.

VONK doet beroep op partners

VONK is een succes, maar is er nog niet. Daarom doet VONK een beroep op de partners om VONK sterker te maken. Meer activiteiten, meer vrouwen en meer stageplekken en banen. Tijdens het feest op 12 december is het mogelijk om Vriend van VONK te worden, door een bijdrage te leveren. Dat kan zijn geld, maar ook een stageplek of extra begeleiding van de werkgever.

Het feest begint om 17.00 uur in de locatie van VONK: Gerardus Majellakerk, Ambonplein 63 in Amsterdam. U bent van harte welkom.