Vereniging Eigen Huis kapittelt Vogelaar over GIW-garantie
11/12/2007 11:40
Vereniging Eigen Huis
Vereniging Eigen Huis kapittelt Vogelaar over GIW-garantie
Amersfoort, 11 december 2007- Vereniging Eigen Huis is verbijsterd over de stellingname van minister Vogelaar (Wonen) dat gemeenten niet kunnen afdwingen dat nieuwbouwwoningen onder de garantie- en waarborgregeling van de Stichting Garantie Instituut Woningbouw (GIW) worden gebouwd.
Vereniging Eigen Huis vreest dat hierdoor steeds meer woningen zonder GIW-garantie zullen worden gebouwd. Dat betekent dat de koper bij faillissement van de bouwondernemer niet de garantie heeft dat zijn woning zonder extra kosten wordt afgebouwd.
In een brief aan de Tweede Kamer stelt minister Vogelaar dat partijen zelf moeten kiezen of ze al dan niet onder GIW-garantie bouwen. Ze verwijst hierbij naar een uitspraak van de rechtbank in Breda van die strekking. Tegen deze uitspraak is echter hoger beroep aangetekend. Vereniging Eigen Huis verwacht dat het Gerechtshof de uitspraak zal vernietigen. Daarom schrijft Vereniging Eigen Huis in een brief aan de minister het voorbarig te vinden dat ze nu al een standpunt inneemt. De vereniging rept van een "belangwekkende en principiële zaak waar de bescherming van kopers van nieuwbouwwoningen ernstig in het geding is".
Vereniging Eigen Huis vindt juist dat de overheid het bouwen van woningen onder GIW-garantie op alle mogelijke manieren moet bevorderen en onder de aandacht brengen, vooral omdat de consument in feite geen keuze heeft. Als de ondernemer ervoor kiest een project zonder GIW garantie te bouwen, dan zal hij geen enkele woning met GIW-garantie kunnen aanbieden, ook al vragen kopers daar wel om. De huizenkoper heeft dus in de huidige markt, waar schaarste de marktverhoudingen dicteert, geen enkele invloed. Vereniging Eigen Huis vreest dat deze opstelling van de minister ondernemers in de kaart speelt die eigenlijk wel van de kosten van de GIW-garantie af zouden willen. Die ontwikkeling is des te ernstiger nu steeds meer bouwbedrijven failliet gaan.
Het GIW is in 1975 opgericht met als voornaamste doel het bieden van een betere bescherming aan kopers bij problemen tijdens en na de bouw en het stimuleren van de kwaliteit van nieuw te bouwen koopwoningen. Tot de invoering betekende het faillissement van de bouwer vaak ook het faillissement van de koper. De afgelopen jaren zijn duizenden kopers van nieuwbouwwoningen gered door het garantiecertificaat toen hun bouwondernemer failliet ging. Inmiddels zijn al meer dan 1.000.000 garantiecertificaten uitgegeven.
Noot voor de redactie:
Noot voor de redactie,